Здраве Събития

Задава ли се смяна в РЗИ-Враца? Обявиха конкурс за директорското място

  23.02.2021 05:00             
Задава ли се смяна в РЗИ-Враца? Обявиха конкурс за директорското място

Почти 2 години откакто регионалната здравна инспекция във Враца се ръководи от д-р Кети Ценова, здравното министерство реши да обяви конкурс за директорския пост. Така управляващите се надяват да осигурят постоянен трудов договор на своята любимка, която от 3 юни 2019 г. е начело на институцията със статут на шеф, качил се на върха по втория начин и без конкурс.

Фаворитката на властта д-р Ценова смени сензационно титуляра д-р Орлин Димитров в средата на 2019 г., като и досега никой не знае причините за тази рокада. През изминалите 21 месеца в РЗИ – Враца се случиха много неща, като не всички бяха положителни. Най-запомнящото се беше, че институцията, призвана да се грижи за здравето на хората, пламна с коронавирусна инфекция, а РЗИ беше призната за „огнище на заразата“. По време на задължителната карантина д-р Чавдар Манов временно стана шеф, а дейността на здравната инспекция беше изнесена извън сградата на бившата Партийна школа ул. „Черни Дрин“.

Злите езици помнят и още нещо, с което д-р Ценова влезе в новините. Изваден от контекста нейн призив към врачани „да не спят със софиянци, защото имат ковид“, й докара много подигравки.

В същото време област Враца продължава да е на едно от първите 5 места в страната и не е излизала от червената зона по заразени на 100 000 души население повече от 3 месеца насам. Причините за опасната тенденция не са известни на мениджмънта на здравната инспекция.

От Министерство на здравеопазването публикуваха вчера на страницата си условията към кандидатите за постоянен трудов договор:

https://www.mh.government.bg/bg/karieri/konkurs-za-dlzhnostta-direktor-na-RZI-Vratsa-22-02/

Предварителните нагласи са д-р Кети Ценова да не е единственият кандидат за поста, който се равнява на здравния шеф във врачанска област и в условията на пандемия от коронавирус дава много сериозни властови аргументи.

Прави впечатление, че кандидатите за директор на РЗИ – Враца могат да подават документите си до 23 март, т.е. 2 седмици преди парламентарните избори. Като че ли най-важният въпрос е кой ще проведе конкурса – сегашното здравно министерство, или следващото?