Събития

Берковица чака държавата да й прехвърли 18 имота, за да строи писта

  23.02.2021 06:00             
Берковица чака държавата да й прехвърли 18 имота, за да строи писта

Община Берковица очаква държавата да й прехвърли безвъзмездно 18 имота частна държавна собственост за строителството на ски писта. Процедурата вече е стартирала, съобщи кметът Димитранка Каменова  по време на заседанието на съвета по туризъм в общината.

„Туризмът е особено важен за нашата община. Надяваме се след прокарването на минерелния водопровод от Бързия, да се раздвижи и спа туризмът. Ските обаче си остават най-желани и въпреки че големия проект не се случи, няма да се откажем от развитието на зона Ком.", коментират от управата в Берковица.

А големият проект „Берковски Балкан", който се роди в началото на века и беше известен с името „Супер Берковица", угасна сред оттеглянето на „Главболгарстрой" през 2019 година.

Плановете бяха грандиозни, а необходимите средства над 100 милиона лв. Предвиждаше се в  района на малък и среден Ком да бъдат изградени  25 км нови ски писти с различна сложност, шест лифта, трасета и съоръжения за биатлон, хотели с 5 хил. легла, съпътстваща инфраструктура, екопътеки и площадки за парапланеризъм, които да бъдат ползвани извън активния зимен сезон.