Здраве Лайфстайл

Да се ваксинират ли тези, които вече са изкарали COVID

  25.02.2021 07:30             
Да се ваксинират ли тези, които вече са изкарали COVID

Д-р Шанън Романо, молекулярен биолог в Щатите, прекарва COVID в края на миналия март, около седмица, след като тя и нейните колеги затварят лабораторията си в болница „Маунт Синай“. Жестоко главоболие, последвано от треска и температура, която непрекъснато се покачва, а след това мъчителни болки в тялото. „Не можех да заспя. Не можех да се движа - разказва тя. - Всяка от ставите ми просто ме болеше отвътре."

Шанън, разбира се, не желае да преживява това никога повече, така че, когато този месец тя получава право на ваксина, веднага се възползва.

Два дена след инжектирането развива симптоми, които й се струват много познати. „Начинът, по който ме болеше главата и цялото тяло, беше същият, както когато имах COVID“, споделя тя. Възстановява се бързо, но интензивният отговор на тялото й към ваксината я изненадва.

Ново проучване може да обясни защо д-р Романо и много други, които са имали коронавирус, съобщават за тези неочаквано интензивни реакции при първата игла на ваксината. В проучване, публикувано онлайн наскоро, изследователите установяват, че хората, които преди това са били заразени с вируса, съобщават за умора, главоболие, студени тръпки, лека температура и болки в мускулите и ставите след първата доза по-често, отколкото тези, които никога не са били заразени. Оздравелите от COVID също са имали далеч по-високи нива на антитела след първата и втората доза на ваксината.

Въз основа на тези резултати, казват изследователите, хората, които са прекарали Covid-19, може да се нуждаят само от една доза.

„Мисля, че една доза от ваксината трябва да е достатъчна“, казва Флориан Крамер, вирусолог в Медицинското училище в Икан и автор на изследването.

Второ проучване, публикувано през последните дни, подкрепя тази идея. Изследването включва 59 здравни работници, 42 от които преди са имали Covid (със или без симптоми). Изследователите не са направили оценка на страничните ефекти, но са открили, че тези, които преди това са били заразени, са реагирали на първата доза чрез генериране на високи нива на антитела, сравними с количествата, наблюдавани след втората доза при хора, които никога не са били заразени. И в лабораторни експерименти тези антитела се свързват с вируса и го спират да навлиза в клетките. За да разширят предлагането на ваксини, авторите заключават, че тези, които преди това са имали Covid, трябва да бъдат преместени надолу в списъка с приоритети и да получат само една доза от ваксината, докато доставките са ограничени.

Докато някои учени са съгласни с тази логика, други са по-предпазливи. Промяната на броя на дозите може да създаде „наистина труден прецедент“, казва Е. Джон Уери, директор на Института по имунология на Университета в Пенсилвания. Той посочва, че хората, които са изкарали леко или безсимптомно Covid, изглежда, имат по-ниски нива на антитела и може да нямат защита срещу по-заразни щамове на вируса.

Нежеланите реакции след ваксинация са напълно очаквани, твърди Уери. Те показват, че имунната система засилва отговора и ще бъде по-добре подготвена за борба с инфекцията, ако тялото влезе в контакт с вируса. Ваксините Pfizer и Moderna са особено добри в предизвикването на силен отговор. Повечето участници в опитите на компаниите съобщават за болка на мястото на инжектиране, а повече от половината съобщават за умора и главоболие.

Клиничните изпитвания на разрешените ваксини от Pfizer и Moderna, които включват повече от 30 000 участници, предполагат, че повечето хора изпитват по-неприятни странични ефекти след втората доза. И в проучването на Moderna хората, които преди това са били заразени, всъщност са имали по-малко странични ефекти от тези, които не са били.

Източник: Мила.бг