Събития

В Мездра почетоха паметта на Васил Левски

  19.02.2021 14:30             
В Мездра почетоха паметта на Васил Левски

С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 19 февруари гражданството на Мездра отбеляза 148-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата.
Възпоменателната проява, организатор на която бе Община Мездра, уважиха представители на Общинската администрация и съвет, възпитаници на детски градини, ученици, граждани. Сред тях беше и главният инициатор за въздигането на паметника през 2015 г., почетният гражданин на Мездра Пенка Георгиева.
В знак на признателност към Апостола на почетна стража пред монумента застанаха младите "гвардейци' Денислав Димитров, Радостин Николовски, Мария Цекова и Данимир Георгиев, ръководени от художника Евгени Кучков.
"Благодаря на всички, че за поредна година сме тук, за да отдадем почит към един велик българин, каза в словото си кметът на общината Иван Аспарухов. За мен е изключително важно да си дадем ясна сметка, че идеалът за "Свята и чиста република", за който загина Левски, все още не е станал реалност. И както "времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме", така трябва да си обещаем, да поемем ангажимент да работим за изграждането на една справедлива и добра държава, за която той мечтаеше. Вечна памет на героя и на всички останали хора, които той увлече след себе си в борбата за този национален идеал!"
Рецитал от стихове, посветени на Васил Левски, под наслов "Апостоле, сега си нужен повече, отколкото преди", изнесе Групата за художествено слово към Център за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Лилия Христова, а Вокална група "Детски свят", с художествен ръководител Анета Петкова, изпълни песните "Молитва за България" и "Песен за Апостола".
С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на националния герой, идеолог и организатор на българското националноосвободително движение.
От името на Община Мездра и на Общинския съвет пред паметника бяха поднесени венци, а множество граждани, деца и ученици положиха цветя.