Бизнес Събития

Въвеждат компостация на регионалното депо край Видин

  21.02.2021 09:00             
Въвеждат компостация на регионалното депо край Видин

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков съобщи, че неговите усилия и тези на екипа му са насочени също така към оптимизиране на работата на регионалното депо за битови отпадъци. Намерениоето беше обявено преди дни по време на онлайн събитие, организирано от евродеп,утата Ева Майдел.

Целта е до края на годината там да бъде въведена термична компостация, при която ще се произвежда енергия, както и сепарация на битовите отпадъци. Една от ползите от това ще е значителното намаляване разходите на общината за депониране на отпадъци, каза д-р Ценков.

„Важно нещо, което „Зелената сделка“ ни дава като възможност и което съм обещал да се случи, след като приемем бюджета на общината, е създаване на общинско енергийно дружество. Това предприятие ще акумулира в себе си няколко усилия. Първо, подмяна на уличното осветление с енергийноефективно, което ще доведе до намаляване на разходите с над 70%. Второ, активно в следващите три години ще работим за създаване на предпоставки за изграждане на малки електрически централи върху общински терени и имоти, които да произвеждат ток от възобновяеми енергийни източници. Общинското дружество има още една цел – да добие лиценз от националния регулативен орган, за да продава ток. Нещо повече, то ще се захване и с темата за осигуряване на доставка на газ“, обясни кметът на Видин. Той допълни, че през следващите години акцентът ще бъде поставен и върху създаването на електрически градски и междуселищен транспорт, което също е сред приоритетите в „Зелената сделка“. Д-р Ценков отбеляза, че твърде малко се говори за т.нар. „чисто“ земеделие, а това също трябва да е важен приоритет на екологичните и климатичните политики.

Кметът посочи, че 21. век поставя редица предизвикателства пред общините. Но той изрази увереност, че заедно със своя екип ще им отговори адекватно и Видин не само ще настигне останалите общини, а дори ще ги надмине.