Здраве Лайфстайл

Етерични масла, които балансират хормоните

  22.02.2021 07:30             
Етерични масла, които балансират хормоните

Хормоналният дисбаланс в тялото може да причини хаос в него. Освен това може да се маскира като други болести в продължение на години, без да бъде открит.

Има предоволно количество медикаменти, с които може да се поддържа хормоналното равновесие, но има и природни средства, които вършат същата работа.

Някои от най-добрите етерични масла за балансиране на хормоните включват мирта, сандалово дърво, градински чай, лавандула, босилек и мащерка.

Какво трябва да знаем за хормоните

Тироидни хормони: Те се произвеждат от щитовидната жлеза и регулират метаболитните процеси. Тези хормони включват тироксин и трийодотиронин.

Хормони на съня: Епифизната жлеза произвежда мелатонин, който може да оказва силно влияние върху цялостното здраве. Ако хормоните са небалансирани, те причиняват проблеми със съня и отслабват човешкото тяло, което го прави по-податливо към заболявания.

Надбъбречни хормони: Тези хормони се произвеждат от надбъбречната жлеза. Всички сме чували за кортизола, който намалява стреса и помага на метаболитните процеси.

Репродуктивни хормони: Прогестеронът и естрогенът регулират женската фертилност, менструалните цикли и вагиналното рН. Тестостеронът регулира либидото, мъжкия фертилитет, производството на червени кръвни клетки и костната маса.

Всеки хормонален дисбаланс причинява множество здравословни проблеми.

Ето най-често срещаните симптоми и състояния, причинени от това:

- Безсъние

- Ниско либидо

- Отслабване или наддаване на тегло

- Нередовни менструални периоди или безплодие

- Тревожност и депресия

- Промяна в апетита

-Умора

- Хранителни проблеми

- Рак

- Изтъняване на косата и косопад

Хормоналният дисбаланс може да е резултат от многобройни фактори като лоша диета, стрес, генетична обремененост, медицинска история и излагане на токсини в околната среда.

Факторите, които допринасят за хормоналните дисбаланси, включват:

-Затлъстяване или наднормено тегло

- Повишени нива на възпаление, дължащи се на нездравословни диети и заседнал начин на живот

- Липса на сън или лошо качество на съня

- Хранителни алергии и проблеми с червата

- Генетика

- Токсичност (излагане на токсини, пестициди, цигари, вируси, алкохол и химикали)

Следните билки ще ви помогнат да балансирате хормоните си и да предотвратите тези симптоми:

1. Сандалово дърво за намаляване на стреса

Учени са изследвали ефекта от ароматерапията върху жените, подложени на биопсия на гърдата, и са установили, че комбинацията от сандалово дърво и лавандулово масло дава дори по-добри резултати от ментовото масло и портокаловото масло, тъй като намалява тревожността благодарение на мощните си успокояващи свойства. Сандаловото дърво подобрява също качеството на съня.

2. Меча стъпка за по-здравословна менопауза

Тази билка е известна със способността си да намалява нивата на кортизола и и на тиреоидните хормони. Освен това тя може да увеличи нивата на естроген при жените, които имат менопаузални симптоми.

3. Тулси, или свещен босилек за намаляване на безпокойството

Тулси е билка, която намалява нивата на стресовия хормон кортизол. Екстрактът от нея има способността да понижава безпокойство, да третира проблеми с паметта, сексуални проблеми, изтощение и да подобрява качеството на съня.

4. Мащерка за предпазване от рак на гърдата

Тази билка е богата на фитопрогестини и фитоестрогени, които влияят върху растежа на раковите клетки на гърдата. Тя възпрепятства растежа на раковите клетки на гърдата.

5. Мирта за подобряване качеството на съня

Това растение е било използвано като хипнотична билка и седатив от някои култури. Действа положително на качеството на съня благодарение на антитревожните си свойства.

6. Лавандулово етерично масло

То третира депресията, тревожността, стреса и промените в настроението, като по този начин подобрява емоционалния баланс. Използва се за подобряване на качеството на съня, което на свой ред помага да се регулират хормоните.

7. Копър за здрави черва

Това растение подобрява здравето на червата и третира проблемите на тази част от тялото, за които се смята, че причиняват автоимунни реакции и заболявания на щитовидната жлеза. Подобрява метаболизма, намалява възпалението и помага за храносмилането. Всичко, което трябва да направите, е да излеете няколко капки масло от копър маслото в хладка вода или чай и да го изпиете. Друг вариант е директно да натриете 2 капки от етеричното масло в областта на стомаха.

8. Ашваганда

Това е билка, която се ползва за регулиране на хормоналния баланс и е много полезна за щитовидната жлеза, тъй като тя насърчава елиминирането на свободните радикали. Може да се използва и за подобряване на свръхактивната щитовидна жлеза и помага за преодоляване на надбъбречната умора.

Начини за използване на етерични масла

Най-добре е да смесите малко кокосово масло със съответното етерично масло и да разтриете сместа в проблемната част на тялото.

Може също да използвате етеричните масла в билкови чайове и тинктури. За най-добър ефекти консумирайте на гладно 1-2 мл. Ако купувате билкови чайове, уверете се, че са цели листа, а не в пакетчета. Пийте тези чайове три пъти дневно.

Източник: Мила.бг