Свят

Стотици гвардейци са се заразили с К-19 след безредиците в Капитолия

  23.01.2021 09:20             
Стотици гвардейци са се заразили с К-19 след безредиците в Капитолия

Стотици гвардейци са се разболели от COVID-19 след безредиците в Капитолия
Стотици бойци от Националната гвардия на САЩ, изпратени във Вашингтон след бунтовете в Капитолия, са се разболели от коронавирус или са под карантина в хотели в американската столица, съобщава Politico.
Изданието пише, че комисия на Сената разследва и установява дали мерките за сигурност срещу COVID са били спазвани от Националната гвардия.
Републикански сенатор заяви в интервю, че разполагането на хиляди военнослужещи във връзка с встъпването в длъжност на президента Джо Байдън е създало сред тях особен риск от заразяване с коронавирусна инфекция.
В повечето случаи болестта сред служителите в Националната гвардия протича безсимптомно. 
Някои от военнослужещите във Вашингтон разкриха, че не са си правили тестове за коронавирус преди да пристигнат, просто са си измервали температурата или пък са били питани за контакт с болен.
По-рано вестник "Политико" писа, че хиляди бойци от Националната гвардия, които са охранявали Капитолия на САЩ, сега са принудени да нощуват в гаражи, намиращи се наблизо.
Един от гвардейците каза, че в четвъртък на неговото подразделение е било наредено да напусне и да се придвижи към многоетажен паркинг. В новия заслон за 5 хиляди бойци няма Wi-Fi, има също така един контакт и една тоалетна с две кабини.
Превод:Блиц