Събития

Нова тенденция в правото. Авансово плащане на издръжката за дете

  23.01.2021 11:15             
Нова тенденция в правото. Авансово плащане на издръжката за дете

Може ли да се заплати авансово дължимата от родителя издръжка за дете? – на така поставения въпрос Върховния касационен съд на Република дава отговор.

През 2017 г. е образувано дело за издръжка пред Софийски градски съд, като казусът е следния: налице е дете, родено през ноември 2014г., като половин година преди раждането му бащата, превежда на майката 48 000 евро за издръжка на детето, а през април 2015г. още 30 000 евро с тази цел. Майката обаче претендира пред Софийски градски съд издръжка по 800лв. месечно от 2016г. занапред. Бащата от друга страна твърди, че е платил издръжката на детето до навършването му на пълнолетие авансово, като е дал на майката общо 78 000 евро, а тя отхвърля тази теза.

Така образуваното дело минава през още две инстанции. Софийски Апелативен съд приема, че мъжът е платил авансово „старите“ си задължения за издръжка на детето, но го осъжда да заплаща по 400 лв. месечно от май 2019 г. занапред.

Върховните съдии от своя страна първо коментират правото на издръжка по следния начин: „Правото на издръжка принадлежи на детето, а не на родителя, комуто са предоставени за упражняване родителските права. Задължението за издръжка на ненавършилите пълнолетие лица има безусловен характер, а размерът на издръжката се определя от нуждите на детето и възможностите на родителя да я дава. При разпределяне на пълния за нуждите на детето размер на издръжката между двамата родители съобразно възможностите им, се вземат предвид грижите и издръжката в натура, която се предоставя от родителя, упражняващ родителските права.“

ВКС напомня, че задължението за издръжка е за периодично плащане и по закон тя се плаща всеки месец и този срок е установен в интерес и на двете страни, но най-вече на този на детето да получи своевременно необходимите средства за живота си.

„Интересът на детето не се нарушава при авансовото плащане на издръжката“, заявяват върховните съдии! И подчертават: „Не съществува и забрана за длъжника да изпълни предварително, но това изпълнение, след изчерпване на предварително заплатената сума съобразно дължимите месечни вноски, не го освобождава от задължението му да плаща и занапред периодично средства за ненавършилото пълнолетие дете“.

Излагайки тези съждения, Върховните съдии се съгласяват със Софийския Апелативен съд, че преведената от бащата сума преди да е било родено детето не се приема за заплатена издръжка на детето, тъй като към онзи момент задължението за издръжка не е възникнало. За преведената сума след раждането на детето се приема, че същата е дадена за издръжка.

От изложеното до тук, следва извода, че родителят може да заплати издръжка за своето дете авансово, без това да нарушава интереса и правата, на който и да е. Напротив може да приемем, че всъщност авансовото заплащане на издръжка може да представлява грижа и обезпеченост на роденото дете – задължение, което касае и е отговорност на всеки родител.

Настоящият материал е изготвен от екипа на Адвокатско дружество "Митов § Партньори” и не представлява правна консултация. Целта на материала е да предостави обща информация и разяснения.

За информация и консултация по конкретни правни въпроси потърсете контакт на https://kantora-mitov.com/contact-us/.