Събития

2 месеца и половина преди изборите в БСП влязоха във война

  22.01.2021 15:46             
2 месеца и половина преди изборите в БСП влязоха във война

Два месеца и половина преди парламентарните избори в БСП - Враца започнаха открита война „всеки срещу всеки“. Част от заместник-председателите на областното ръководство обявиха на извънредна пресконференция, че не знаят по какъв начин ще избират новия областен предсесдател.

„Получихме документ от Евгени Белий, който ни информира, че трябва да проведем областното заседание за избор на председател неприсъствено и онлайн. Препоръчва ни се да подаваме заявления, в които ще пише за кого сме гласували. А по устав вотът е анонимен. Не разбираме защо се прави всичко това. Но е пълен фарс“, каза Венцислав Василев, председател на общинската организация на червените в Бяла Слатина.

Неговият колега в Хайредин Радослав Стойков научил от документите, че вече не е председател, а на областния съвет ще присъства „новоизбраният председател на организацията“. Бившият кмет на Хайредин обяви, че така не се върви към обединяване на партията, а към нейното разделение. „Търсим единството в БСП, а по този начин се ядем един друг“, каза с болка Стойков. Той декларира, че няма амбиции да прави кариера, но му е трудно да осъзнае как ще се върви към обединение, след като членовете и симпатизантите на БСП се разгонват.

"От 25 години членувам в БСП, но за първи път виждам подобно нещо. Явно се търсят удобни хора, които да гласуват за избора на Ивайло лилов като областен председател. Неудобните са в Хайредин, Бяла Слатина и Враца, където Лилов не се ползва с доверие“, каза Цветелина Дамяновска, ексобщински лидер на червените.

Социалистите попитаха защо в Плевен преди дни е могло да се проведе областен съвет, в който е участвала лидерката Корнелия Нинова, а във Враца – задължително форумът трябва да е онлайн.

Враца и Монтана са двата града, в които още не са проведени областните заседания, а срокът е до края на месеца.

Според запознати, проблемите в партията са породени от предстоящото редене на листите от кандидати за депутати, тъй като хората на по-предни позиции имат повече права и по-избираеми места в листите.