Събития

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

  22.01.2021 20:00             
По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм. 472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора. В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците пътуват до училищата на град Лом и на Вълчедръм. Кмет на селото е 31-годишният Замфир Борисов. Това за него е първи мандат.  Роден е в София, но почти целия си съзнателен живот живее в село Черни връх, познава местните хора и иска да им създаде по-добри условия за живот: 
"Има около 50 деца - ученици, с автобус ги вземат и ги возят до училищата във Вълчедръм, Лом... Много е сложно с работата за хората, на социални помощи са, в Бюрото по труда, кой където намери работа. Има и в чужбина, които работят... някак си работят хората, имаме черешова градина към 450 дка, обработва се от хората, беритба има за около месец време и после - край. Пак няма работа, с работата е сложно, ако пуснат програма, назначаваме хора."
Замфир е един от младите кметове в община Вълчедръм. Неговите съселяни го избират, защото залагат на младостта и дръзновението и очакват промяна в родното им село: 
"Искам нещо да се случи в това село, имам някакви идеи за бъдещето на селото ми, тук не се случва нищо от 20 години, на едно място стоим и тъпчем... На първо място, най-голямата цел, която съм си поставил, е да се  смени водопроводната мрежа на селото. 22 аварии имахме за миналата година. Това е моят приоритет, да се подмени водопроводът чрез проект. Инфраструктурата да се подобри и детски площадки да се направят също...Трябва работа и да се прави нещо за село."
В село Черни връх, както за всяко населено място, е важно да има добро здравно обслужване. В селото има здравен кабинет и два пъти седмично идва лекар.
Едно от основните искания на хората е да се оправят улиците, които от години не са ремонтирани и са в лошо състояние. Като основен проблем за разрешаване пред кмета  на селото в момента  е проблемът с  подписването на  безработните хора  в Бюрото по труда във Вълчедръм. До сега в селото, на място  са идвали служители от Бюрото по труда. От началото на новата година хората ще трябва да пътуват до общинския център. То, обаче, е проблем за безработните, защото е свързано със средства. 
Кметът на село Черни връх Замфир Борисов си поставя за цел да разнообрази парка в селото и в него да се изградят   много детски площадки и места за игра. Самият той отскоро е станал баща, има син Светослав. Желанието му е детето да израсне в красиво и пълно с живот село:
"Имаме много хубаво място в селото, някога е било парк... Имам идея паркът да се облагороди, там да се направят люлки, пързалки, детски кът, да се радват децата. Имаме стадион и той може да се оправи, младите хора няма къде да се събират..." 
Местните фолклорни традиции се пресъздават и съхраняват в Народно читалище "Просвета 1927", каза Виктория Александрова, която работи като секретар-библиотекар почти 30 години:
"Имаме зала за компютри, спечелихме проект и започнахме да организираме курсове за начални компютърни умения... без ограничения на възрастта. Имаше голя интерес... Имахме състав "Дунавска младост", нямахме костюми... Да се намерят работни места за младите хора е първото, което трябва да се направи...и улиците също да се оправят, в окаяно състояние са.."
Йоанна Миланова е млада жена, чието родно място е село Черни връх. В момента тя живее и работи в София, но всеки свободен момент бърза да се върне у дома, гордее се, че е от това село.