Свят

Ръст на онлайн измамите с ваксини за коронавируса

  22.01.2021 20:20             
Ръст на онлайн измамите с ваксини за коронавируса

Ваксините срещу коронавируса са водеща тема в целия свят и от това вече се възползват и онлайн измамници.

Институции във САЩ и Великобритания предупреждават за ръст на онлайн измамите с ваксини, съобщава CNET.

Най-често се използват фалшиви реклами, които предлагат на потребителите да си купят ваксина и така да не чакат да дойде техния ред. В действителност ваксините срещу Covid-19 все още не се продават свободно. Те се доставят само до институциите и то чрез специални лицензи и със спазване на множество условия.

Въпреки това онлайн рекламите изглеждат "невероятно убедителни", предупреждават от компанията за киберсигурност Egress. Те казват, че фалшивите реклами за ваксини са внимателно подбрани. Целта им е най-вече да се сдобият с личните и финансовите данни на жертвите си.

Платформите за онлайн реклами имат доста правила и условия, за да ограничават подобни опити, но хакерите са изобретателни и бързо намират начини да ги заобикалят. Също така фалшивите предложения се разпространяват и чрез имейли и чат съобщения.

Важно е хората да знаят, че ваксини против Covid-19 не се продават свободно в търговската мрежа, още повече онлайн и няма как да се доставят директно до потребителя. Ваксините могат да се заявят само през съответните институции при определения от тях ред.