Свят

Съд в Белгия: задължението за носене на маска на обществени места е противоконституционно

  22.01.2021 16:40             
Съд в Белгия: задължението за носене на маска на обществени места е противоконституционно

Първоинстанционен съд в Брюксел е решил, че задължението за носене на маска на обществено място като противоепидемична мярка е противоконституционно. Това съобщиха белгийски медии с пояснението, че прокуратурата обжалва решението.

Отбелязва се, че съдът се е произнесъл по случая на мъж, за когото полицията е установила, че не носи маска, докато се намира в кланица в един от столичните квартали. Според съда изискването за носене на маска на обществени места произтича от правителствено постановление, несъобразено с основния закон, предаде БТА.

Съдията отчита, че изискването за носене на маска не е съобразено с обстоятелствата - дали нарушението е извършено на открито, или в затворено помещение. Съдът приема, че е правилно да се въведат ограничения на личните свободи в усилията за пресичане на пандемията, но настоява да се прави разграничение за условията, в които се установява нарушение.

Днес се очаква белгийското правителство да приеме решение, с което до март се забраняват пътуванията извън страната по несъществени поводи. Предвижда се възможност същото ограничение да бъде въведено и за движението в страната. От правителството поясняват, че целта е да се пресекат пътуванията за развлечение покрай празниците между втората и третата седмица на февруари. Властите са на мнение, че излишното движение сега води до разпространение на разновидностите на вируса на ковид, за които е известно, че се предават по-лесно.

Досега в Белгия по официални данни от новото заболяване починаха 20 620 души, 50 637 бяха приети в болница. Изследвани бяха 7,8 милиона души и бяха открити 686 827 заразени.