България

Над 8 100 кандидати за помощ от НАП до 150 бона

  22.01.2021 18:40             
Над 8 100 кандидати за помощ от НАП до 150 бона

Над 8 100 търговци поискаха подкрепа до 150 000 лв. през Националната агенция по приходите (НАП), съобщи ведомството на сайта си. Крайният срок за кандидатстване изтече в следобеда на 20 януари, като до обяд на същия ден кандидатите бяха над 6000. Това означава, че само в рамките на последните часове от срока над 2000 търговци са подали заявления. Общият размер на поисканата подкрепа е 115 млн. лв. 

Мярката за подкрепа на микро, малките и средните предприятия бе обявена в края на декември 2020 г. Очакваше се кандидатстването да приключи в началото на януари, но срокът за бизнеса бе удължен. Фирмите могат да бъдат подкрепени с между 10 и 20% от оборота си,
сбор от кешов и банков оборот на начислена основа. Мярката е финансирана със 156 млн. лв. чрез ОП „Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК).

Припомняме, че кандидатстването по мярката става чрез портала за е-услуги на приходната агенция. За целта има специално създадена услуга, която препраща към портала на ИСУН, добре познат на повечето счетоводители и техните компании. В началото се посочва пълно наименование на фирмата на български и английски език, каква е правната й форма и какъв вид е – дали е микро, малко или средно предприятие.

Маркират се основна и допълнителна икономическа дейност, които се посочват и в годишните данъчни декларации или отчетите на фирмите. Ако някоя от дейностите не е посочена в портала, това не пречи да се кандидатства, стига дейността на предприятието да е засегната от някоя от последните 4 заповеди за миналата година на здравния министър. Най-важната информация е свързана с номера на банковата сметка, по която ще се получи помощта, като това е сметка на титуляра, а не на трето лице. Попълва се и описание на обекта като тип, адрес на обекта и отново код на икономическата дейност. Ако фирма има повече от един обект, то той посочва тази информация за всички свои обекти. Едва накрая се добавят електронно подписани документи.

Отпускането на безвъзмездната финансова помощ става в срок до 7 дни от одобрението на проектното предложение.Само преди дни пристигна и нотификация от Европейската комисия (ЕК), която одобри схемата и посочи, че не противоречи на критериите за отпускане на помощ. Изплащането на сумите ще започне през идната седмица, като от приходната агенция очакват да платят над 30 млн. лв. до 28 януари.

Одобрените кандидати ще бъдат оповестени в сайта на НАП до края на деня днес (22 януари), а точният размер на безвъзмездната помощ ще бъде зареден автоматично в ИСУН, където данните могат да бъдат видени от всеки кандидат. „Бизнесът, засегнат от противоепидемичните мерки, има нужда от тази подкрепа и то бързо. Очаквам през следващата седмица да разплатим над 30 млн. лв., което поне малко да улесни засегнатите от противоепидемичните мерки. Екипът на НАП положи извънредни усилия това да се случи,  за което искрено им благодаря“, каза изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова.