Свят

Виенската опера се превръща временно в музей

  22.01.2021 15:30             
Виенската опера се превръща временно в музей

След приключването на строгия локдаун Виенската държавна опера ще се превърне временно в музей. Като част от планираното частично отваряне след 8 февруари операта планира да отвори своите зали безплатно за публика, която се интересува от архитектура и изкуство - макар и без представления. 

Виенската държавна опера има и неизвестни за широката публика страни, подчерта новият директор на операта Богдан Рошчич, който през юли замени на този пост французина Доминик Мейер. Красивото здание, разположено на централната улица "Рингщрасе", е ценно не само за любителите на музиката, но и за всички, които се интересуват от архитектура и въобще от изкуство. Преди промените, наложени от разпространението на коронавируса, 280 000 души годишно са посещавали и разглеждали този храм на австрийската култура, който през 2019 г. отбеляза 150-годишния си юбилей. Сградата е проектирана в стил неоренесанс от архитектите Август фон Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл. В началото, необяснимо защо, виенчани не харесват архитектурния стил и сградата е обект на абсурдни, дори обидни квалификации. Няколко години по-късно тя все пак е оценена по достойнство и се превръща във водеща културна институция и един от символите на Австрия. Освен музикално средище със световна слава, в нея са изложени и много ценни произведения на изкуството. От 8 февруари една от най-престижните оперни сцени в света отново ще бъде достъпна за посетители, но, разбира се, само ако намаляването на ръста на заболеваемостта позволи планираното от правителството разхлабване на противоепидемичните мерки.

Туровете из сградата на операта ще са безплатни и ще включват и разходка из ремонтираното фоайе, в което сега се намират касите и магазинът за сувенири. Работното време ще се актуализира всекидневно на страницата на Виенската държавна опера.

За тези, които все пак предпочитат да си останат у дома, продължава излъчването на представления от празната зала по телевизията или в стрийминг платформата на операта. На 22 януари, по случай 80-ия рожден ден на Пласидо Доминго, отново ще бъде показана операта "Набуко" с любимеца на публиката в главната роля, а в неделя, 24 януари, представлението ще бъде излъчено и по австрийската телевизия ORF III. 

Фактът, че по този начин операта продължава да живее и да поддържа интереса на зрителите, е изключително важен, обяснява Рошчич. В същото време той е убеден, че това не е желаният модел за работа в бъдеще. Целта на ръководството на операта и на артистите е възобновяването на представленията в зала пред публиката.