Бизнес Събития

Разширяват газохранилището в Чирен

  21.01.2021 16:00             
Разширяват газохранилището в Чирен

Предстои газохранилището "Чирен" да бъде разширено, като  капацитет му ще бъде повишен до над милиард кубични метра. Това стана ясно на заседанието на правителството в сряда. Открита е и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище край врачанското село, заяви Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

"То е изключително важен елемент от газопреносната инфраструктура на държавата, ще даде още по-голяма възможност за диверсификация и за осигуряване сигурността на доставките и енергийната сигурност“, каза Малинов.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" докладва също, че след решението на Комисията за защита на конкуренцията "Булгартрансгаз" вече е пълноправен акционер и участник в терминала за втечнен природен газ на територията на Гърция. По димите му през седмицата е стартирала обществена поръчка за доставка на оборудване и изграждане на интерконектора България-Сърбия, на стойност около 144 млн. лв. Отсечката на газовия интерконектор на територията на България е 62 км. Малинов подчерта, че и трите проекта са значими и са подкрепени от ЕК като проекти от общ интерес. 

"Проектите са изключително важни и за нашите съседи, на които даваме същите тези възможности, които има и България“, посочи от своя страна министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изтъкна, че разширението на газовото хранилище "Чирен" с капацитет до над милиард куб. метра газ е свързано и с българската инвестиция в терминала за втечнен газ в Гърция, както и с интерконектора с Гърция. "С интерконекторите България може спокойно да каже вече, че газовият хъб "Балкан" го има и ние сме основен разпределител в тази сфера“, добави в заключение министър-председателят Бойко Борисов.