Бизнес Събития

Много шум за нищо в истерията с „Пършевица“

  20.01.2021 10:28             
Много шум за нищо в истерията с „Пършевица“

Сагата с хижа „Пършевица“, която се води от няколко дни в социалните мрежи, показва, че на врачани им пука за ски спортовете. Но и че много хора не са наясно със ситуацията и казуса.  Както и, че са закъснели сериозно. Затова воплите, че Община Враца може да принуди собственика им да се грижи по-добре за тях, са по-скоро смешни, отколкото могат да доведат до нещо.

Както „Конкурент“ написа още на 18 януари 2018 г.

собственик на хижа „Пършевица“ и съоръженията покрай нея е бизнесменът Димитър Зоров. Но това не може да е новина. Тя е такава само за онези, които са пропуснали да я прочетат от информационния лидер на Северозапада.

„Придобих я от бургаски бизнесмен преди около 3 години. Няма нищо скандално и неморално в това, защото съм броил толкова пари, за колкото той я е купил преди това от съдия изпълнител. Имуществото е на бившето туристическо дружество „Веслец“, коментира пред „Конкурент“ Димитър Зоров. ТПредседателят на асоциацията на млекопреработвателите в България разполага с нотариален акт и всички нужни документи, за да удостовери, че няма нищо незаконно в тази сделка.

Земята под хижа „Пършевица“, пътят до ски пистите и прилежащите територии са собственост на бизнесммена от 15 години. Той приел предложението да ги купи, за да не пустеят, а и защото има лично отношение към този район. Не му е безразлично дали пустеят.

Направих добро, а сега получавам упреци

Откъде ли не. Явно хората не знаят и се поддават на внушения на някой, който има интерес да замете истината“, каза Зоров.

Част от проблема е желанието на Зоров през зимните месеци да има къде врачани да карат ски. Затова не е развалил договора с фирмата, която стопанисва ски-влековете и другите машини около трасетата – малката и голяма писта. „Наемът е толкова, колкото даваме като данък за имота“, допълни Димитър Зоров.

Проверка на „Конкурент“ установи, че

месечният наем за хижата, ски-влековете и утъпкващата машина е 350 лева

или 4 000 лева годишно. Подобен нисък наем няма никъде другаде по света.

Големият проблем тази зима обаче лъснал, когато собственикът настоял скиорите да не спират на пътя, който е изградил със свои средства и който стига до пистата, а да оставят колите си на изградените паркинги край мандра „Пършевица“ и овчарника.

„Този път сега е асфалтиран. Преди години имаше локви и огромни ями. Изградихме го с наши средства. Сега този път стига до наши имоти. На скиорите обаче не им харесва това и искат да оставят колите си не само на пътя, но и пред порталите ни – така пречат на нашата дейност, не могат да влизат и излизат транспортните ни средства, няма как линейка да дойде“, допълни Зоров. Той припомня, че никъде - у нас или по света, не е разрешено да се спира върху път.

Следите от дрифтове и гонки личат на много места по трасето. Има „смелчаци“, които въртят гуми по пътя от Враца за пещерата Леденика, казват още Зоров, позовавайки се на свои служители.

Какво да направи – това се пита бизнесменът, който вместо награда за положените усилия и вложените средства, получава удари.

Гордостта на Враца

Хижа "Пършевица" е една от гордостите на Враца. Построена е през 1963 г. и е част от активите на Туристическо дружество "Веслец". В началото на 2012 г. ликвидаторът на обявеното в несъстоятелност ТД „Веслец“ Веселин Банков обявява продажбата на хижа „Пършевица“, снегоутъпкваща машина, малък и голям влек с дължина 200 и 1 100 метра. За сградата, която е със застроена площ от 305 квадратни метра и разгъната площ от 610 кв.м се искат 179 000 лева. За съоръженията край хижата – още 12 800 лева.

Паметливи твърдят, че бургаска фирма придобива имуществото на обявеното в несъстоятелност Туристическо дружество „Веслец“. Малко помнят точния размер на сумата, дадена за хижата, влековете и утъпкващата техника.

В доброто старо време "Пършевица" е била гордост за врачани. Имало е къде да се спи в нея – 43 места в стаи с 2, 3, 4 и 5 легла със санитарен възел на етажа, а на разположение на гостите е имало ресторант, зала за игри /билярд, дартс, футбол/, фитнес зала. Най-голямото й предимство обаче е било, че е близо до двете писти – малка и голяма.

Според обяви в интернет, хижата е предлагала пакети за посрещане на 2021 г. – 3 нощувки за 95 лева.

Самата хижа "Пършевица" е построена през 1963 г. 5 години преди нея е вдигната хижа „Леденика“ в Балкана. През 1966 г. е изграден Алпийският дом, който в момента е обект на предлагане на частен собственик. През 1987 г. е открит Домът на туриста. Изброените обекти са били собственост на обявеното в ликвидация Туристическо дружество „Веслец“. С изключение на Хижата над Враца, останалите вече са в ръцете на други.

Цялата история ще намерите в петъчния брой на "Конкурент" - вестникът на Северозапада.