Събития

Богданов: Народното събрание прие на първо четене промени в закона за пчеларството

  19.01.2021 11:30             
Богданов: Народното събрание прие на първо четене промени в закона за пчеларството

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за пчеларството, съобщи врачанският депутат Красимир Богданов. Законопроектът предвижда да отпадне регистрацията на пчелините и пчелните семейства в кметствата. Според промените  в случаите, когато постоянните пчелини са разположени в поземлени имоти, оградата трябва да осигурява безопасност на обекта и да препятства свободния достъп на животни и хора, а когато са разположени в горски територии, ограждението не следва да представлява строителство, допълни народният придставител от ВМРО. Също така се дава легална дефиниция на „временен пчелин”.

"В изказването си от името на Парламентарната група "Обединени патриоти" оцених опита на Министерство на земеделието и хранште да търси диалог с пчеларите, след техните протести,  създаването на експертен консултативен съвет по проблемите на пчеларството и стартирането на единна информационна система за оповестяване при пръскания на земеделските култури", съобщи Богданов.

"Изразих съжаление, че с промените не се решават основните  проблемите в сектора, които са свързани с монопол на преработката, търговията и износа на мед и пчелни продукти, безконтролния внос и подбиване цените на българския пазар, нерегламентираните пръскания. Припомних, че повече от година до пленарна зала не стига законопроектът на ВМРО за промени в Наказателния кодекс и криминализиране отравянето на пчелни семейства", допълни врачанският депутат. 

Богданов припомни, че предложения за нови промени могат да се направят между първо и второ четене.