Здраве Лайфстайл

Рициновото масло решава тези проблеми на кожата

  22.01.2021 07:30             
Рициновото масло решава тези проблеми на кожата

Рициновото масло е било едно от любимите лечебни средства за красота на Клеопатра. Египтяните го обожествявали заради неговите свойства, служещи като естествено слабително, козметичен продукт и като лекарство още през 1552 г. пр.н.е.
Ако не искате да ползвате синтетична козметика, може да добавите рициново масло в ежедневната си рутина, свързана с външния ви вид.

1. Белези от акне
Твърде мазната кожа е склонна към акне. Въпреки това повечето козметични продукти на пазара изсушават кожата, в резултат на което я карат да произвежда повече мазнини, за да се овлажнява. Така се появява акнето. От друга страна, рициновото масло съдържа мастни киселини, които помагат за възстановяването на естествената влага на кожата. Нанесете рициново масло върху лицето с кръгови движения, оставете го за една нощ и на сутринта го изплакнете с топла вода.

2. Стрии и слънчеви изгаряния
Рициновото масло помага за олющването на увредените кожни клетки и може да се използва за изгаряния, белези и дори стрии. Освен това има антимикробни свойства и благоприятства притока на кръв. Използва се в много слънцезащитни кремове, тъй като има и натурален слънцезащитен фактор със стойност около 6.

3. Късане и косопад
Това масло външно подхранва косата, увеличава гъвкавостта й и намалява късането. Прави корените по-силни и предотвратява загубата на коса чрез съединение, наречено рицинолова киселина. Освен това намалява симптомите на пърхот. Нежно масажирайте скалпа с рициново масло няколко пъти седмично, след което го измийте с шампоан.

4. Бръчки
Нанесете няколко капки рициново масло върху зоните с бръчици. То помага при производството на колаген, който забавя стареенето на кожата. Заради мастните киселини в него притежава и хидратиращи качества.

5. Напукани устни
Може да използвате рициново масло за облекчаване и заздравяване на напукани устни. Нанесете малко от него върху тях. Поради високо хранителните си съставки като витамин Е, минерали и мастни киселини, то ще помогне на зоната да заздравее бързо и да се възстанови влажния баланс.

6. Напукани пети и мазоли
Рициновото масло с богатата си хидратираща основа подхранва сухата кожа и възстановява хидратацията в люспестите участъци върху ходилата. Може да ви помогне да разкарате мазолите и да излекувате напуканите пети. Смесете няколко супени лъжици от маслото с топла вода и накиснете мазолите си в разтвора. Сместа действа като естествен лубрикант за кожата.

7. Кожички и чупливи нокти
Поради своите противогъбични и антибактериални свойства рициновото масло може да се използва за лечение на нокти и кожички. Нанесете няколко капки директно върху ноктите или го разредете в топла вода и киснете ноктите няколко пъти седмично.

8. Сухи и напукани ръце
Рициновото масло е естествен овлажнител и най-доброто средство за сухи ръце с пукнатини и екзема, особено в студено време. Рициноловата киселина в него помага на първия слой от кожата да предотврати загубата на вода. Може също да го комбинирате с бадемово или кокосово масло и да създадете хидратиращ тласък за ръцете и за лицето.

9. Мигли
Рициновото масло помага на косата да расте здрава, същото се отнася и за миглите. Рициноловата киселина има високи нива на триглицериди и простагландин D2 инхибитор, който помага за овлажняване на миглите и предотвратяване на косопада.

Източник: Мила.бг