България Крими

„100% слепите“ цигански братя и „Маг Иванка“ направили удар за 2 милиона долара в Израел

  17.01.2021 10:52             
„100% слепите“ цигански братя и „Маг Иванка“ направили удар за 2 милиона долара в Израел

Цигани от една фамилия бяха осъдени вече са в затвора за пране на пари. Ромският клан Маринови от Долни Дъбник натрупал милиони само за 3 години, мамейки с ясновидство наивни палестинци, съобщава "Труд".

Мошениците бяха разследвани и арестувани от ДАНС, МВР и прокуратурата през януари 2014 г., но делото се точи цели 6 години, защото 12 експерти не можаха да решат слепи ли са двама от подсъдимите. Имало е съмнение за незаконна търговия с оръжие, което така и не е било доказано.

Главният оракул от Долни Дъбник е майката „Маг Иванка“. Според рекламата в интернет, баятелката лекува всякакви болести, разваля магии, предсказва бъдещето. Обаче парите, които изкарва в България, не стигат за разкошен живот на семейството и то намира златна мина – болни и отчаяни палестинци. За всеки случай „лечителката“ предупреждавала, че ако не получи исканите суми, състоянието им ще се влоши. Чужденците продавали имотите си, за да платят, надявайки се на изцеление. Врачката и щерка й Елисавета няколко пъти летят до Тел Авив, за да нагледат лично клиентите и да намерят нови. Техни жертви за последно са станали три палестинки от град Рамала.

Чужденките са ужилени с огромна сума в долари, а част от хонорара е под формата на златни накити. Доказаните измами на „Маг Иванка“ и помощничката й са 212. Стотиците хиляди долари отивали в сметките на синовете й Горан и Станьо и на мъжа й Иван. Обяснението за банките било – търговия със земя. Разследващи обаче установили, че за трите години „бизнес“ с палестинци, кланът не е осъществил нито една подобна сделка.

Повече от 40 чужденци изгорели с пари, но последният превод от близо 100 000 долара, бил блокиран по искане на полицията. Общата сума, която семейството получило от палестинците от 2009 до 2013 г. е 3 523 934.58 лв., установило разследването. Сигналът за съмнителните операции на клана от Долни Дъбник до прокуратурата е подаден от Дирекцията по финансово разузнаване към ДАНС. Арестите са предприети заради оперативна информация, че на 3 януари 2014 г.

Станьо Маринов трябвало да дръпне пореден превод от 91 хил. долара. Като превантивна мярка срещу прането на пари министърът на финансите спрял тегленето в брой. Първа в затвора се озова самата „Маг Иванка“, която излежава присъда от 8 години. През март. м.г. мъжа й Иван почина внезапно, без да дочака присъдата му да влезе в сила. Синът Горан е с наказан с 3 г. и половина затвор и вече е зад решетките. Осъденият на 9 години негов брат Станьо, засега е в неизвестност. Присъдата на Елисавета като съучастник на майка си е условна. Горна и Станьо привлякоха вниманието, след като във Фейсбук бяха открити десетки техни снимки и клипове как карат лъскавите си коли с над 200 км/ч. Братята никога не са работили, не са плащали данъци и нямат шофьорски книжки, защото ТЕЛК е постановил, че са слепи. Затова и получавали инвалидни пенсии от 2001 г., които по време на делото им бяха отнети. По документи Станьо има 100% загубена работоспособност, както и брат му. Лекарите от ТЕЛК-Плевен, които са преценили, че братята са незрящи и не могат без асистент, твърдят, че са сложили подписите си под становището заради решение на Административния съд в София.

Кланът Маринови има две големи къщи в Долни Дъбник, без братята да са работили и ден. Според него Горан Станев наистина има проблеми със зрението, като магистратите се позовават на медицински експертизи на вещи лица. Личният им лекар обаче смята, че двамата изобщо не са инвалиди, а страдат само от хипертония и лека форма на диабет. Те често са му искали направления за специалисти по очни болести, но никога не са му показвали резултатите от изследванията. Най-често младежите са ходили в клиники във Варна, където са получавали желаните епикризи. Медицинските удостоверения дадоха повод на чичо им Върбан преди време да каже пред съда, че милионите, които влизали в сметките на семейството, са от щедри дарители от чужбина, които ги пращали за лечение на братята. Според него те били слепи по рождение. Нищо, че след като бяха задържани през 2014 г., поискали телевизор в килията си. Чичото оправда благосъстоянието на рода си със строителния бизнес на брат му, с който той се занимавал още от годините на социализма. През пролетта на 2019 г. „слепите“ Горан и Станьо предизвикали верижна катастрофа в района на Ябланица. Автомобилът им се движел със 160 км/ч и блъснал други две коли, чиито шофьори са пострадали. Возилото на братята се обърнал в дере край магистралата и никой от участниците в катастрофата не успял да види кой от двамата е седял зад волана. В крайна сметка обаче вината поел 19-годишният Иван, един от синовете на Станьо.

Потърпевшите тогава признаха, че се страхуват от братята заради техните връзки и влияние. Споделиха обаче, че покрай заведеното дело за катастрофата са похабили много нерви, защото Горан и Станьо упорито се опитвали да изкарат водачите на блъснатите от тях коли за виновни за инцидента. В крайна сметка обаче се доказало, че автомобилът на Горан и Станьо се е движел със 161 км/ч, което е далеч над допустимата скорост за този участък. Германската полиция гони лелята Николина от Долни Дъбник, която проси на улицата. Кланът Маринови живее в две огромни къщи в Долни Дъбник, които са от мрамор. Съседите им не смеят да говорят за тях от страх, че може да ги бият или подпалят. Преди 2 г. Комисията за противодействието на корупцията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) отне три от луксозните возила на семейството. Джипът „Ауди Q7” и двата мерцедеса 63 AMG бяха оценени общо за над 400 хил. лв., При акцията на полицията и прокуратурата срещу ромския клан бяха иззети и договори за покупко-продажба на други скъпи автомобили, сред които и лизингов мерцедес на името на Станьо Маринов за 427 000 лева. Конфискуваните бяха и две кила златни накити на семейството - пендари, монети, гривни, синджири, пръстени и обеци за близо 250 000 лева. Сред тях са златни монети на Франц Йосиф, Наполеон и бижута от „Версаче“. Станьо може да се прости с имущество за близо 3 млн. лв. Докато двамата чакаха дали Върховният касационен съд ще потвърди присъдите, повечето членове на клана със старейшина чичото - брат на покойния Иван, се изнесе в Германия. Там семейството се занимава предимно с просия. Бдителни българи даже заснели как германската полиция се разправя на улицата с лелята Николина Маринова.

Труд