Свят

Тревожно: Увеличават се самоубийствата на жени и деца в Япония

  17.01.2021 10:20             
Тревожно: Увеличават се самоубийствата на жени и деца в Япония

Броят на самоубийствата в Япония се е увеличил 16 на сто, най-вече сред жените и децата, по време на втората вълна от пандемията, предаде Ройтерс.

Ръстът е бил наблюдаван в периода юли-октомври 2020 година. Интересното в случая е, че по време на първата вълна, от февруари до юни, броят на самоубийствата се снижи с 14 процента. Според специалистите от Хонконг и от Токийския институт по геронтология наблюдаваното тогава понижение в началото на пандемията се дължало на факта, че правителството отпусна нужните субсидии. Положителна роля в това отношение изигра намаляването на работните часове и затварянето на училищата.
Но тенденцията обърна своя ход по време на втората вълна с 37-процентен ръст на самоубийствата сред японките, което е петкратно увеличение в сравнение с данните за мъжете.
Специалистите обясняват този обрат с проточилата се пандемия, която тежко засегна много отрасли на икономиката, в които е ангажиран предимно женски труд. Това е увеличило бремето на работещите майки, рязко се е увеличило и домашното насилие.
Самоубийствата сред децата са нараснали с 49 процента по време на втората вълна от пандемията. Те съвпадат със затварянето на училищата.