Бизнес България

Ето в какви условия се приготвя храната за вкъщи

  16.01.2021 18:40             
Ето в какви условия се приготвя храната за вкъщи

Затварянето на ресторанти и заведения принуди собствениците им да преминат изцяло на доставки до дома. Сигнал на бивш служител в столично заведение обаче разкрива какво да се случва в кухнята - липсват етикети за произход на храната, а хигиената е занижена, предаде Нова телевизия. 

"Кухнята е за ремонт – има много мазнина по стените, която има вероятност да се запали и цялата кооперация да изгори", коментира той, като допълва, че "има и замразена храна без етикети".

Проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) открива, че хигиенното състояние на обекта не е задоволително.

"Технологичното оборудване е в лошо състояние, има трайни замърсявания, наслоявания от хранителни остатъци, което не е допустимо", обясни Бистра Иванова - началник сектор в отдел „Контрол на храните и граничен контрол” към БАБХ. Според контролните органи проблем с хранителните продукти в хладилниците няма.  

Изключение са няколко опаковки млечни продукти с изтекъл срок, които ще бъдат възбранени и насочени за унищожаване. 

"Персоналът е с редовно заверени лични здравни книжки, осигурени са препарати с виросуцидно действие, има препарати за дезинфекция и почистване на ръцете на персонала и евентуално на клиента, който идва да си вземе храната за вкъщи", добави експертът от БАБХ.

При фирмите, които разнасят храната за вкъщи хигиената е още по-отчайваща, поради което тази бизнес ниша е една от първите, която е на път да изчезне след края на пандемията. Експерти прогнозират при отварянето на ресторанти, че колите, които сега разнасят кутии с храни, ще бъдат "вдигнати на трупчета".