Здраве Лайфстайл

Храни, полезни за сърдечносъдовата система

  18.01.2021 07:30             
Храни, полезни за сърдечносъдовата система

Не е тайна, че за здравето на сърцето трябва повече движение, най-добре умерени тренировки, отказ от цигарите, редуциране на приема на алкохол и добър начин на живот. Впрочем всичко това помага на за общото добруване на цялото тяло.

Наясно сме, че и храната, която консумираме, е от съществено значение за благополучието ни.

Кои са най-подходящите продукти за здравето на сърцето?

- Източници на калий: банани, кайсии, сушени кайсии, стафиди, фурми, смокини
- Всички пресни плодове: ябълки, круши, сливи, плодове
- Прясно изцеден сок от нар
- Овесени ядки (богати на фибри)
- Ядки (съдържат основни мазнини)
- Мазна риба (богата на омега-3 сьомга помага за понижаване на кръвното налягане)

Какво да включите в хранителния си режим?

Джинджифил - помага за активиране на капилярната циркулация, помага за премахване на спазми в случай на хипертония и главоболие.

Чесън - съдържа алицин. Посоченото вещество стимулира кръвоносните съдове и разрежда кръвта.

Киселец - оксаловата киселина в състава му активира съдовия тонус и разрежда кръвта.

Домати - сокът от тези плодни зеленчуци има способността да понижава кръвното и вътречерепното налягане.

Млади картофи - източници на калий, стимулира тпроводимостта на сърдечния мускул.

Авокадо - понижава холестерола в кръвта, съдържа бета-каротин и ликопен, които имат положителен ефект върху функционирането на сърцето.

Спанак - съдържа лутеин, фолиева киселина, калий. Намалява вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания с 25%.

Черен шоколад - има положителен ефект върху сърдечната функция, понижава холестерола и кръвното налягане и активира притока на кръв към мозъка.

Ябълки - намаляват вероятността от исхемия и други заболявания от сърдечносъдово естество. Ябълките съдържат голямо количество разтворими фибри – пектин, който понижава холестерола. Той е източник на витамин С и различни антиоксиданти.

Тиква - понижава кръвното налягане, източник на фибри, бета-каротин, витамин С и калий.

Ако искате да запазите сърцето си здраво, да удължите живота на кръвоносните съдове и да се предпазите от патологии от това естество, има смисъл да включите тези храни. По този начин може успешно да предотвратите сърдечносъдови заболявания и да водите активен и полезен живот без болести.

Източник: Мила.бг