Здраве Лайфстайл

Как да възстановим баланса на най-важните витамини в организма?

  17.01.2021 07:30             
Как да възстановим баланса на най-важните витамини в организма?

Недостигът на витамини в организма се отразява негативно на здравето. Косата става опърпана, ноктите чупливи, кожата суха.

Какво заплашва липсата на определени витамини? Как да се отървете от недостига на витамини и да възстановите баланса в организма?

Недостиг на витамин А

Този витамин се нарича каротин и тялото се нуждае от него, за да синтезира колаген, който осигурява еластичност и гладкост на кожата. Витамин А също е необходим за зрението, тъй като помага да се установи правилното функциониране на ретината. Но основната му функция остава регенерацията на тъканите и защитата на кожата от негативните ефекти на външни фактори.

При липса на каротин нокътните плочи започват да се ексфолират, косата губи здравия си блясък, а очите бързо се уморяват. За да попълните липсата на витамин, трябва да включите в диетата морков,
цвекло, калина, телешки черен дроб, жълтъци.

За да се усвои по-добре витаминът, по-добре е да се консумират храни, които го съдържат, с животински мазнини. Подправете салата от цвекло или моркови със заквасена сметана.

Недостиг на витамин В6

Този витамин допринася за нормалното функциониране на нервната система, контролира метаболитните процеси в тялото, обновява клетките на кожата и стимулира растежа на косата. При недостиг на витамини косата губи здравословния си цвят и пада, появяват се проблеми със съня и чести главоболия, а тялото става по-чувствително към метеорологичните условия. За да избегнете подобни проблеми, трябва да включите в диетата картофи, зеле, царевица, жълтъци, тлъста риба, банани, авокадо, ядки.

Бульоните и отварите също са богати на този витамин. Витаминът не се разрушава от топлинна обработка и светлина.

Недостиг на витамин Е

Този витамин се нарича токоферол и е необходим за предизвикване на окислителни и редукционни реакции в тъканите, които предотвратяват преждевременното стареене. Също така витаминът участва в синтеза на хормони, регулирането на метаболитните процеси в мускулите, черния дроб и нервната система.
При липсата му се появява бърза умора, състоянието на кожата се влошава и раните по тялото бавно зарастват. За да попълните липсата на витамин, е необходимо да включите в диетата яйца, броколи и брюкселско зеле, растително масло, зеленина и банани.

Този витамин не се унищожава от топлинна обработка и слънчева светлина. Най-доброто усвояване на токоферол се получава, когато се консумира заедно с витамин С. Затова се препоръчва хранителният режим да се обогати с пресни зеленчуци и ферментирали млечни продукти.

Недостиг на витамин С

Витамин С е аскорбинова киселина, която задейства процеса на обновяване на клетките, помага за укрепване на кръвоносните съдове и забавя стареенето. При дефицит кожата губи своята еластичност и здрав цвят, има повишена сухота на епитела в областите на лактите и коленете, венците започват да кървят и настроението се влошава. Витаминът се съдържа в карфиол, сладък пипер, пълномаслено мляко, боровинки и офика, шипки, ябълки.

Червените плодове съдържат повече от този витамин, отколкото зелените. Също така трябва да вземете предвид, че различни количества витамин С се намират в различни части на растенията. Например листата на морски зърнастец съдържат повече аскорбинова киселина, отколкото плодовете му.

Източник: Мила.бг