Свят

Земята през 2020 г. се е въртяла около оста си по-бързо от обикновено, опасно ли е това ВИДЕО

  14.01.2021 07:10             
Земята през 2020 г. се е въртяла около оста си по-бързо от обикновено, опасно ли е това ВИДЕО

Най-краткият ден миналата година е регистриран на 19 юли. Миналата година имаше 28 най-бързи дни от 1960 г. и нашата планета се е въртяла около оста си с няколко милисекунди по-бързо от средното.
Това не бива да ни тревожи, движението на Земята около оста непрекъснато се променя и то се влияе от метеорологичните промени и атмосферното налягане, ветровете, океанските течения...
Подобно „едва забележимо“ увеличаване или намаляване на скоростта ще бъде неудобно само за тези, които се занимават с ултра прецизни атомни часовници, които измерват координираното универсално време.
Добавяне на секунди
Досега по време на корекцията в края на юни или декември са добавени още „високосни секунди“, за да се поддържа UTS в съответствие с астрономическото време.
От 1972 г. експертите добавят скок всяка втора година и един ден. Последната такава корекция е направена през 2016 г., когато в края на годината в 23:59:59 е добавена „високосна секунда“.
Миналата година нещата бяха различни и сега учените за първи път мислят да вземат втора. А именно, денят продължава средно 86 400 секунди, но астрономическият ден през 2021 г. ще бъде по-кратък със средно 0,05 милисекунди. В края на годината може да е забавяне от 19 милисекунди.
„Ако скоростта на въртене на Земята се ускори, е напълно възможно да е необходима отрицателна секунда. "Рано е да се каже дали това ще се случи", казва физикът Питър Вибърли от Физическата лаборатория във Великобритания.

Превод: Блиц