Събития

В община Кула се подготвят за традиционния ритуал Къпачи

  13.01.2021 20:00             
В община Кула се подготвят за традиционния ритуал Къпачи

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил– на 19 и 20 януари и тяхното честване  е свързано със самобитния и типичен обичай за Кула– "Къпачи на Ивановден". Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки, че тази година е белязана с опасността КОВИД-19 и всякакви събития и празници, които предполагат струпване на хора, са забранени, в Кула все пак няма да пренебрегнем традиция, която датира повече от 100 години и ще проведем обичая, макар и с някои условия и ограничения.

Групата на къпачите винаги е от нечетен брой млади мъже – ергени, обикновено 11 души. Тази година групата е от деветима. Те се обличат в автентични национални костюми от Кулско – везани ризи, шаечни панталони – беневреци и характерните за зимния костюм кабаници– дебели вълнени ямурлуци. Окичени са  с пера и звънци, на лицата си носят страшни маски, подобни на кукерските, но се спазват традиционни персонажи – например винаги присъства "булката", облечена в костюм, който винаги е един и същ и се предава от поколение на поколение къпачи. Така е и с другите костюми. Къпачите носят котле със светена вода, в която е натопена китка босилек и здравец, с която ръсят именници и младоженци. В случай, че някой от тях опита да се укрие или се дърпа от ръсенето, обичаят повелява да го завлекат до някоя от градските чешми и да го потопят в ледената вода. Заради наложените противоепидемични мерки, сега къпаческата група няма да влиза в къщите, а домакините ще излизат на двора, където ще бъдат къпани за здраве. Ако стопаните все пак настоят да приемат в домовете си маскираните, то от групата ще влизат само двама. Ако домакините са притеснени от евентуална опасност от заразяване, то те са свободни да не приемат къпачите в къщите и дворовете си. Участниците в ритуала така или иначе носят плътни маски, които биха предпазили околните и тях самите.

Дружината в по- нови времена къпе и всички работещи в институциите, гражданите по улиците и заведенията, въобще всички, които срещне до обяд на 20 Януари. За институциите са валидни същите ограничения– и там ще влизат само двама, или служителите ще посрещат маскираните гости навън. Няма да се състои и традиционната следпразнична сбирка на участниците, които сядат на обща трапеза със събраните месо, хляб и  вино. Обичаят е много тачен в Кула и се провежда от столетия. Има вече по няколко поколения къпачи, където обичаят, и костюмът се предават от баща на син и от дядо на внук. Пред тази силна и жизнена традиция бледнее дори  заплахата от коварния корона вирус.