България

Машина на времето - 13.1.2012. Отвличане в Перник. Убийство и самоубийство

  13.01.2021 16:40             
Машина на времето - 13.1.2012. Отвличане в Перник. Убийство и самоубийство
Мирослава Николова бе похитена след тренировка по таекуондо

Трагедия в Перник. Отвлечената Мирослава  мъртва, похитителят се самоуби

Двама души бяха задържани за убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник, но единият от тях се самоуби пред очите на петима полицаи. Трагедията се разигра в апартамент в центъра на града.

Мирослава изчезна на 7 ноември 2011 г. след тренировка по таекуондо. Оттогава до 11 януари тя бе в неизвестност. Преди дни полицията попаднала на горещи следи, свързани със случая.

След като станало ясно, че двама души са свързани с убийството на девойката, те са задържани. Момичето е било удушено от двамата и заровено голо в с. Планиница. Било е отвлечено за откуп от 500 000 лв., наследени от приятеля на сестрата Елеонора, Борислав Чолев. Похитителите въобще не са имали намерение да държат Мирослава жива, защото са нямали средства да се грижат за нея. Тя е убита 1 час след като е отвлечена. В сряда следобед единият от убийците - 36-годишният Стойчо Петров-Чочо, посочил мястото, където е заровена Мирослава. Криминалистите започнали да копаят и се натъкнали на тялото. Въпреки че трупът е в напреднала фаза на разложение, е установено, че Мирослава е заровена гола.

След множество разпити Стойчо е заведен за повторен оглед на дома му на ул. “Тунджа” 13. Той влязъл в апартамента с още петима криминалисти. “Влязоха вътре заедно с полицаите и изведнъж се чу изстрел. Чак после разбрахме, че се е самоубил. Чочо беше прилежен и много прибран. Знаем, че работеше като охрана, но нищо повече”, разказват съседи на жертвата.

Марио Любенов-Заека се прави на луд, осъден е на 25 години затвор

Вторият задържан за убийството на Мирослава е Марио Любенов-Заека. Той не се признал за виновен, но е арестуван, защото бил посочен от Стойчо Петров-Чочо. Според него именно Марио е физическият убиец на момичето.

Заека е изследван в психиатрична клиника в София дали страда от шизофрения. “Опитват се да изкарат убиеца на детето ми луд. Бил с шизофрения. Негови познати казват, че си е напълно нормален", казва Емилия, майката на убитата Мирослава.

"Любенов вероятно симулира, че е болен от шизофрения", казва психиатърът Роберт Крумов, който го наблюдавал.

На 12 юни 2013 г. Любенов е осъден на 25 години затвор. Пернишкият окръжен съд се произнася два дни след като Марио изненадващо прави пълни самопризнания. По време на разследването той отрича да има участие в престъплението и дори да познава момичето.

През юли 2017 г. Заека разказва пред “24 часа”:: “Участвах в отвличането и убийството Мирослава, защото ми трябваха пари. Исках да напусна жена си и да заживея в Бургас с любовницата си К.Л.”

Източник: 24 часа