Интервю Спорт

Мартин Харизанов: Ботев е магия

  13.01.2021 07:40             
Мартин Харизанов: Ботев е магия

Членът на управителния съвет на футболен клуб Ботев /Враца/ Мартин Харизанов е успешен млад бизнесмен, който с хъс помага за по-добрата комуникация между местния бизнес и елитния клуб. В годината, която организираният футбол във Враца навършва 100 години, той отговори на въпросите на „Конкурент“.

Защо приехте да станете част от управителния съвет?

Защото като млад човек искам нещата да се случват в родния ми град. Да се раждат деца, да има къде да спортуват, а хората да посещават спортни състезания. Футболът е феномен в световен мащаб и не е необходимо аз да изтъквам предимствата му. Неслучайно на футболни срещи идват толкова много хора. Те се забавляват, обичат отбора си и мразят противника, скандират и пеят – защото Ботев е магия за всеки врачанин.

Как ще отговорите на онези, които Ви критикуват, че не сте бил футболист?

Не може всички във Враца да сме футболисти. Не може всички да сме играли или тренирали в Ботев. Но нищо не ни пречи да обичаме и поддържаме нашия отбор. Всеки може да е привърженик на големите футболни клубове – и у нас, и в по света. Но само призваните като нас могат да обичат и подкрепят Ботев /Враца/. Аз съм спортен човек – тренирам ежедневно и това ми носи радост и удовлетворение.

И все пак - защо човек успешен бизнес и дипломиран финансист би се впуснал в авантюра като футбола, след като у нас няма закон за меценатството, а финансирането на спорта е на добра воля?

Аз съм оптимист, че все някога обществото ще достигне и до този проблем. Сега хората си дават парите, защото искат да има елитен футбол във Враца. Очаквам, че около вековния юбилей на Ботев /Враца/ повече хора ще разберат, че партньорите на клуба са хора, които не само го обичат, но и искат да го има и след 100 г. В момента се намираме в условията на пандемия заради коронавирус и местният бизнес не е в кондицията, която ни се иска. Всички усещаме трудностите, затова е важно да си помагаме в общата цел – бъдещето на нашия любим отбор.

В тази връзка очаквам, че ще бъде гласуван закон, който да дава данъчни облекчения на онези, които подмагат спорта като цяло. Това е предизвикателството пред политиците ни и особено пред депутатите, които създават законите у нас.

Какво бъдеще на Ботев си пожелавате?

Много ми се иска клубът да започне да създава таланти, да ги развива, а защо не и да ги продава. Работата с подрастващите е онова, което е най-важното. Според мен това е основният приоритет пред Ботев.

ОЧАКВАЙТЕ: какво каза футболната легенда на Ботев /Враца/ Георги Каменов.