Интервю Спорт

Христо Илиев: Върнахме задължение от 500 000 лева

  12.01.2021 19:40             
Христо Илиев: Върнахме задължение от 500 000 лева

Председателят на управителния съвет на футболен клуб Ботев Христо Илиев отговори на въпросите на „Конкурент“. Повод да го потърсим са предстоящите чествания на вековния юбилей на футбола във Враца и отминалата година.

Изпратихме една тежка година. Какво свърши Ботев през нея?

Най-важното нещо за 2020 г. е върнатия дълг към НАП от над 500 000 лв, който е натрупан в периода 2012 – 2015 г. По този начин клуба може да работи финансово спокойно, тъй като месечните лихви бяха убийствени и се даваха хиляди левове всеки месец. Така клубът беше влязъл в една спирала, от която нямаше край. Посрещаме 2021 г. и 100-годишнината на клуба финансово стабилни.

В момента отбора върви в правилна посока. Вярвам, че с този треньорски щаб можем да стигнем далеч. През 2020 г. направихме знакови победи: срещу шампиона Лудогорец с 3:1, която е и първата срещу тях; 3:1 срещу Дунав в Русе, 1:0 срещу Ботев (Пловдив) в Пловдив - победа, чакана 36 г. срещу този съперник в града под тепетата, и 5:1 срещу Етър (Велико Търново).

Разполагаме с дублиращ отбор, който играе в Трета лига. Неговите цели за 2021 г. са да развива млади футболисти, готови да играят мъжки футбол, и един ден тези млади футболисти да са ядрото на представителния отбор на клуба, защото бъдещето е в младите спортисти.

Имаме и силна детско-юношеска школа с над 200 деца. В нея виждаме голямо бъдеще, което показват с добрите си изяви всички възрастови гарнитури, а през този сезон и в елитната юношеска група до 15г възпитаниците на треньора Тодор Гарев са в топ 5 на класирането. Това означава, че работим добре с тези деца и те са в добри ръце.

Кой помага най-много на Ботев?

Тук искам да благодаря на кмета на Община Враца Калин Каменов, който изгражда инфраструктурата и спортните съоръжения, където тренират в много добри условия децата на град Враца.

Благодаря и на Денислав Георгиев, който се завърна в клуба, и със своите умения и мениджърски качества ще помогне много на Ботев /Враца/.

В пандемия преминахме 2020 г, и се надявам много скоро всичко това да отмине и всички да вършим работата си спокойно и без страх.

Защо 2021 година е важна?

2021 г. е много важна за историята на нашият отбор, като работим по вариантите за подобаващо честване на 100-годишнината на клуба, за да можем да зарадваме верните фенове и всички граждани на град Враца, които обичат Ботев.

Като председател на клуба искам да благодаря на всички привърженици, които и в тежки и в радостни моменти през годините подкрепят отбора, защото те са нашият 12-и играч.

Благодаря и на всички легенди на Ботев Враца, които идват на тренировки и не пропускат мач. Такъв е и Георги Каменов, един невероятен човек, който ни дава важни съвети за футбола. Радвам се, че тези хора милеят за любимия отбор.

Тъй като настоящяата година е юбилейна за нас, ще предложа официално на кмета на Община Враца Калин Каменов създателите на ФК Ботев Враца през 1921 г. да бъдат провъзгласени за почетни граждани на Враца. Става дума за: Иван Абузов, Тодор Орозов, Христо Лиженски, Ангел Рачински, Нако Паунов, Никола Кунов и Герго Бойчев.

ОЧАКВАЙТЕ:  Какво казаха другите двама членове на управителния съвет на Ботев - легендата Георги Каменов и бизнесменът Мартин Харизанов.