Здраве Лайфстайл

Главоболието при жените: имат ли намеса хормоните

  14.01.2021 07:30             
Главоболието при жените: имат ли намеса хормоните

Главоболието може да съсипе работния ви ден, да обтегне отношенията ви с членовете на семейството и да повлияе на способността ви да спортувате. Доказано е, че жените страдат по-често от главоболие от мъжете. Една от причините за това може да се крие в промените в нашите хормони, казват от престижния институт „Джон Хопкинс“.

Промените в хормоните може да идват от:

менструация
приемане на орални контрацептиви
бременност
кърмене
менопауза

Защо хормони?

Естрогенът е отговорен за развитието и регулирането на женската репродуктивна система. Главоболието може да бъде предизвикано всеки път, когато има колебания в нивата на естроген, включително когато има спад в нивата на естроген около времето на вашия менструален цикъл. Жените също може да страдат по-често от  главоболие в началото на менопаузата и когато се подложат на хистеректомия.

Главоболие, свързано с менструалния цикъл

Лекарите обясняват, че момичетата и момчетата преди пубертета имат еднакво главоболие. Когато момичетата получат менструалния си цикъл, то започва да се явява по-често при тях. След менопаузата нивата на главоболие при мъже и жени отново се изравняват.

За да разберете дали вашето главоболие е свързано с цикъла, започнете да поддържате календар, който да проследява кога започват симптомите ви. Ако видите, че това се случва по някакъв модел, попитайте своя лекар за профилактика и лечение като например:

започването на лекарства, преди месечния месечен цикъл да започне, които да облекчат главоболието;
приемане на орална контрацепция или използване на хормонозаместителна терапия, което може да е от полза за някои пациенти, но не за всички;
в някои случаи спиране на менструалния цикъл с помощта на лекарства, ако болката е силна;

Имам ли мигрена или главоболие от напрежение?

Най-често срещаните видове главоболия при жените са главоболие при напрежение и мигрена. Главоболието при напрежение обикновено се описва като усещане от стигната лента около главата, но ако някога сте усещали пулсиране и удари в главата си, може да сте имали мигренозно главоболие.

Симптоми на мигренозно главоболие:

обикновено траят от четири до 72 часа (това включва симптоми преди главоболие и след главоболие);
петна или зигзагообразни линии в зрението (само сред 15-25% от страдащите от главоболие);
болка от едната страна на главата (15% от пациентите могат да имат болка от двете страни);
болка, влошена от физическа активност;
чувствителност към светлина, звук или мирис;
гадене и/или повръщане (пациенти с главоболие от напрежение обикновено нямат гадене);

Възможности за лечение

Може да се наложи да помислите за промени в начина си на живот, за да помогнете за управление на симптомите на мигренозно главоболие. Избягвайте алкохол и стрес и не забравяйте да се хидратирате. Хидратацията е от огромна важност за вас! Трябва да пиете от 1,5 до 2 литра вода всеки ден.

Ако консумацията на кофеин засяга режима на съня ви, ограничете прекомерното кафе и енергийните напитки. И накрая, сънят - както качеството, така и количеството, са изключително важни за здравословния живот без мигрена.

Физическата терапия, особено около врата и раменете, може да бъде изключително полезна за облекчаване на сковаността на мускулите и съответно облекчаване на напрежението и главоболието. Поведенческата терапия и тренировките за релаксация също могат да помогнат за намаляване на стреса и да излекуват в някаква степен главоболието.

При всички случаи, освен промяната в начина на живот, трябва да говорите и с лекар. Разбирането на това как хормоните ви влияят и как те могат да причинят мигрена или главоболие е първата стъпка към намирането на възможности за лечение и справяне с проблема.

Източник: Мила.бг