Бизнес Интервю

Инж.Михайлов: Главната ни цел е да осигуряваме качествени и надеждни услуги

  12.01.2021 10:52             
Инж.Михайлов: Главната ни цел е да осигуряваме качествени и надеждни услуги

Инж. Михайлов от Топлофикация Враца разказва подробно за проектите на дружеството през 2021 година.

Каква са целите на Топлофикация Враца за 2021 година?

Бих искал да пожелая на всички българи и всички врачани много здраве през новата година! Дано всички трудности останат в отминалата.

За тази година сме предвидили за изпълнение инвестиционна програма, чиято основна цел е подобряване на качеството на топлоснабдяването и  увеличаване на дела на високоефективната електрическа енергия в портфолиото на Топлофикация.

Как ще я изпълните?

В инвестиционната ни програма са заложени няколко големи мероприятия. Тяхното изпълнение ще гарантира реализирането на нашите цели.

Ще ни разкажете ли какви са?

Разбира се. Топлофикация Враца работи напълно прозрачно и цялата ни дейност е публична.

През 2021 година планираме извеждане от експлоатация на когенератор 2 в ТЕЦ „Градска“, тъй като вече е амортизиран.

Другият ни голям проект е свързван с инвестицията, монтажа и въвеждането в експлоатация на когенератор с електрическа мощност 8,73мвт и топлинна мощност 7,58мвт. Подобно съоръжение ще е повече от 2 пъти по-голямо от остарелия когенератор, който по план ще изведем от експлоатация.

Ако всичко върви според заложеното в инвестиционната програма с колко ще увеличите инсталираната мощност в ТЕЦ „Градска“?

В момента инсталираната електрическа мощност в ТЕЦ „Градска“ е 6,24 мвт. Ако изпълним плановете си, ще се увеличи до 11,85 мвт.

А до къде е самият проект с новия когенератор. Сигурен ли е?

За съжаление проектът е все още в начална фаза. В етап на търсене сме на подходящ когенератор с икономически обоснована цена. Продължаваме проучванията на пазара и търсим най-подходящото предложение за Топлофикация Враца.

А в ОЦ „Младост“ няма ли да има нововъведения?

В ОЦ „Младост“ работим по проект за изграждане на втори тръбен кладенец. В момента чакаме разрешение от Басейнова дирекция – Плевен за старт на сондажните работи.

Какъв ще е ефектът от работата на този кладенец?

Целта на инвестиционното мероприятие е да се осигурят допълнителни водни количества при възникване на аварии. Благодарение на работата на този кладенец по-бързо ще се запълват участъци от топлопреносната мрежа след ремонти.

Благодаря за изчерпателните отговори! Вие сте едно от малкото дружества в страната, които са толкова открити и уведомяват врачани в подробности за проектите си и начинанията.

Не крием нищо. Искаме врачани да са спокойни, че всички дейности, които осъществяваме, са в техен интерес. Главната ни цел е да осигуряваме качествени и надеждни услуги.