Интервю Събития

Красимир Богданов: Изпращаме тежка година, в която ВМРО си свърши работата

  22.12.2020 12:30             
Красимир Богданов: Изпращаме тежка година, в която ВМРО си свърши работата

Врачанският депутат от парламентарната група на Обединени патриоти и областен лидер на ВМРО във Враца обобщи 2020 г. в интервю пред "Конкурент". Красимир Богданов говори и за тежките проблеми, и за положените усилия от страна на "войводите", и за постигнатите резултати.

Интервю на Георги Александров

Намираме се в края на годината. Макар че е рано за обобщения, бихте ли дали оценка за 2020 г. от Ваша гледна точка?

Тежка година, каквато не помним от много десетилетия. Тя премина под знака на Ковид 19 и промени България, и целия свят. Много хора загубиха живота си. Здравната система беше поставена на изпитание. Приложиха се безпрецедентни мерки, които никой не си е представял, че може да се случат в XXI век – извънредно положение, затваряне на населени места, училища, магазини и ресторанти, проверки и санкции за неносене на лични предпазни средства, и други ограничаващи правата действия. Всъщност, като общ извод може да се каже, че въпреки технологичния напредък, човечеството е неспособно да се справя с подобни пандемии.

Напрегната беше и политическата година – записи, арести, протести. Извън обективното право на хората да изразяват несъгласието си с методите на управлението, контрапропагандата и черния пиар достигнаха невиждани размери. И в тази обстановка, все пак трябваше да се поставят и отстояват важните за хората теми, реализацията на които сме обещали да доведем докрай.

Предизвикателствата пред ВМРО през годината не бяха малко. Кои проблеми бяха най-тежки за решаване - пред партията и пред управляващата коалиция?

Естествено ще започна пак с коронакризата и трудната за разрешаване задача, как да запазиш здравето на хората, но и как да не предизвикаш масови фалити на фирмите и оставане на хиляди хора на улицата. Неслучайно ВМРО предложи серия от мерки, с които да запази възможностите за препитание на хората. Много от предложенията ни при първата вълна на пандемията не бяха оценени и приети от парламента. В новия бюджет обаче, голяма част от тях вече са факт, което показва, че сме били прави.

Що се касае до политическите ни битки, те наистина бяха принципни и отстоявахме правото си до край. Когато си по-малкият партньор в управляваща коалиция, атаките са от всякъде. Разбира се, опозицията положи неимоверни усилия да ни дискредитира, смятайки, че така ще ни накара да се оттеглим и това ще предизвика нови избори. Трудни бяха и взаимоотношенията ни с ГЕРБ. Определено имаше моменти, когато парламентарната им група заобикаляше коалиционните ни взаимоотношения и намираше подкрепа от други партии. Напрегната беше ситуацията в първите седмици на протестите срещу ГЕРБ. ВМРО трябваше да вземе трудни решения - дали да „хвърлим кърпата“, или да продължим работата за изпълнение на обещанията ни въпреки имиджовите щети, които ще понесем. Понесохме такива, което сочеха и социологическите агенции, но последните два месеца, хората като че ли осъзнаха необходимостта от нашия прагматизъм, социална ангажираност и патриотизъм, и постепенно възвръщаме доверието им.

Прави впечатление, че в следващия бюджет има пари за всичко. За кое успяха да се преборят ВМРО и ОП във финансовата рамка?

Мога да кажа, че това е бюджетът, за който се борим 4 години – бюджетът на изпълнените обещания. Няма как да пропусна важните победи като: въвеждането на финансово подпомагане на всяко българско дете. Децата са ценност и не може да ги делим и разграничаваме; увеличаването на минималната пенсия на 300 лв. и допълнителни социални и антикризисни плащания за възрастните хора; увеличението на заплатите  - на учителите със 17%, на полицаите – с 15%, на заетите в бюджетния сектор с 10%; минималната работна заплата става 650 лв. Някои се опитаха да обезценят и тези придобивки, но хората си спомнят от каква база тръгнахме в началото на управлението. Подчертаната е ролята на ВМРО за промяна в политиката за повишаване на доходите. Тези тенденции трябва да се запазят и в бъдеще.

Пречупи се още една тенденция. Назад остана времето когато българската армия се съкращаваше и разоръжаваше. Благодарение усилията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов родната войска започва да стъпва на краката си. Подобрява се материалното обезпечаване и възнагражденията на военнослужещите. Ремонтира се и се придобива нова техника – модерни изтребители, кораби и бронирани машини. Въведе се доброволната военна служба. Възстанови се веонновъздушното училище в Долна Митрополия. Българската армия възвръща достойнството си.

Важни за хората са и предложенията ни срещу произвола на колекторските фирми, банки и кредитни институции. С тези закони премахваме възможността, човек да бъде в ролята на „вечен длъжник“. Приехме промени и в Закона за административните нарушение и наказания, с които като санкция се въвежда извънредният труд в полза на обществото. Така нарушителите няма да могат да се измъкват под предлог, че нямат доходи, а ще работят. Очакваме скоро да влезе на второ четене и предложението ни за промяна в Наказателния кодекс за разширяване на правото на неизбежната отбрана.

Увеличихме и средствата за култура – за сценичните изкуства, читалища, музеи, библиотеки и галерии. Лично мое мнение е, че културата трябва да се подкрепя още по-сериозно.

ВМРО направи доста за предучилищното възпитание на децата. Това ли е пътят към образоване на нацията?

Няма алтернатива на  образованието. Особено в днешния глобален свят, за да си конкурентноспособен, трябва да се образоваш и усъвършенстваш. Затова и въвеждаме задължителна детска градина от 4-годишна възраст. Това е шанс и за ранна интеграция на деца от уязвимите групи, които да могат пълноценно да се адаптират към българската образователна система, култура и традиции.

Отново с мисъл за подпомагане на семействата и децата е реализирането на идеята ни, условно наречена безплатна детска градина. От 2021 г. държавата ще поема изцяло или частично таксите за детските градини на всички деца. Следващият етап ще е изцяло безплатни градини.

Що се касае до средното образование, възстановихме учебният предмет „Родинознание“ за децата от началния курс. Промяната няма да е само в наименованието, но и на съдържателно ниво. Засилваме и военното обучение в клас. Така отговаряме на целите на Закона за предучилищното и училищното образование, между които е и формирането на национално самочувствие у младите българи.

Вие сте човек, свързан здраво с региона си. Какво искат от Вас най-често хората, с които се срещате?

В днешните трудни времена и в условията на масова психоза, главното, което вълнуваше хората, е страхът от пандемията. В лично качество аз и колегите от ВМРО организирахме разяснителна кампания за симптомите и мерките за справяне с Ковид 19. В най-тежките месеци, когато имаше недостиг на предпазни средства, дарихме маски и дезинфектанти на хората във Врачанска област и други населени места в Северозапада. Откликвахме винаги, когато ни потърсеха с молба за помощ. Направихме редица дарения на детски градини, училища, читалища, културни институции, лечебни заведения, деца от социалнослаби семейства, възрастни хора и пенсионерски клубове.

Отделно от това продължават и редовните ми срещи с гражданите. В резултат на тези приемни, поставих много въпроси в дните за парламентарен контрол или чрез срещи или кореспонденция с държавни и общински институции.

Никога не съм бягал от отговорност, дори когато това ще предизвика конфликтни ситуации. Затова и поставих болезнените въпроси за престъпността в Роман и невъзможността на правораздавателните органи да се справят с вилнеещ там цигански клан.

Какво се случва с инициативата за подкрепа на родното производство, която подехте?

Призовахме държавата и хората да подкрепят българските производители в условията на кризата. ВМРО имаше много законодателни инициативи в подкрепа на най-засегнатите икономически сектори – туризъм, хотелиерство и ресторантьорство. Отделно от това организирахме национална кампания в тази посока, в която се включиха и структурите от Врачанско, като направихме няколко поръчки от местни фирми. Лично се ангажирах с облекчаване мерките за земеделските производители и работата на откритите пазари.

Въпреки епидемията проведохте войводската вечер, връчихте наградата за будител, не спирате със срещите в малките и големи населени места: това ли е правилната рецепта за партиен живот?

Въпросът не е в партийния живот. Не без гордост мога да каза, че ВМРО отдавна се е превърнала в част от обществения живот на Враца. Когато организираш такава широкомащабна дейност, активността се превръща в необходимост и начина на живот.

Третото издание на Войводската вечер беше проведено съобразно закона за извънредната епидемична обстановка и при спазване на всички необходими мерки. Наш гост беше обичания народен певец Илия Луков. След толкова месеци изолация, хората имаха нужда и от малко духовна храна.

А поредният „Будител на годината“ е директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ Силвия Павлова – заслужил уважението с професионализма и новаторството си общественик и ръководител.

Какво се случва с Патриотичната програма?

Осъществяването на Патриотичната програма беше силно затруднено. Стартирахме силно с ученическото състезание посетено на живота и делото на Васил Левски и третото издание на турнира по мини футбол „Трети март“. Спецификата на мероприятията е такава, че по време на извънредното положение нямаше как да се провеждат. След нормализирането на обстановката продължаваме.

Съветниците на ВМРО във Враца внесоха проект за нов правилник, който да дава преференции и повече пари за образованите родители. Кога това ще се случи в страната?

Изключително ценно предложение. То е част от идеята ни за ангажиране на централната и местната власт за справяне с демографската катастрофа. Всяка община трябва да има политика в тази посока, и да инвестира в бъдещето. Непрекъснато говорим, че в цели сектори липсват специалисти, изтичат мозъци, а подкрепата е само за маргинализираните общности. Затова и се опитваме да обърнем тенденциите. Много общини приеха наредби за образованата раждаемост. Общински съвет - Враца от неразбиране, ревност или не знам какво – не го направи. Благодаря на общинските съветници Красимир Ангелов и Момчил Янков за подготовката на наредбата. Няма да се откажем да настояваме, а скоро съветниците от ВМРО ще я предложат и в останалите общини.

Подкрепихте военноинвалидите и пчеларите - докъде стигнаха инициативите Ви в тази посока?

Проведох срещи с ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Заедно подготвихме предложение, в Закона за доброволния резерв да се направят допълнения, като претърпелите злополука доброволци и курсантите от военните университети да придобиват правата на военноинвалидите и военнопострадалите.

По отношение на пчеларството неколкократно съм получавал сигнали за нерегламентирани пръскания на селскостопанските култури отравяне на пчелни семейства. Затова и внесох предложение, да се криминализира този вид престъпление, което може да унищожи изцяло поминъка на много хора.

Българите в Албания, РС Македония, Сърбия, Украйна... също разчитат на патриоти като Вас, за да имат повече права както в страните си, така и в родината. Какво свършихте за тях?

До скоро никой не обръщаше внимание на тези забравени българи, а те не само че са се борили дълги години, при невероятно трудни условия да запазят българското си самосъзнание, език и културна идентичност, но те могат да бъдат и сериозен резерв за задъхващата се от липса на работна ръка българска икономика. Като председател на групата за приятелство с Албания проведох няколко срещи с високопоставени политици от тази страна. Основната тема беше правата на българското малцинство. Организирахме подкрепа за нашите сънародници в Албания, като им изпратихме голямо количество предпазни средства срещу Ковид. Със средства, дарени от депутатите от управляващото мнозинство, беше извършен частичен ремонт на училището в с. Шищавец, Гора и оборудван кабинет по информационни технологии. По наше настояване, МОН дарява таблети за учениците от община Пустец, Мала Преспа. Завърши първият етап изграждането на пътя между Билища и Връбник, с пари от българската държава.

Редовна подкрепа оказваме и на българите в Западните покрайнини. Само през последната седмица ВМРО осигури коледни подаръци за всички деца от началното училище в с. Звонци, а за поредна година се включихме в коледния благотворителен бал, набиращ средства за бедните семейства в Босилеград. В с. Ракита пък, вече отвори параклисът „Св. Богородица“, дарен от България по наше настояване.

През последните месеци отношенията ни с РС Македония станаха основен въпрос. Въпреки негативната кампания, България прояви твърдост и наложи вето на началото на преговорите за членство в ЕС на бившата юго република. Трябва да стане много ясно на всички, че нашата позиция не е против перспективата за хората в Македония, а против фалшификациите и ограбването на българската история. България не само първа призна независимостта на Македония, а във всички ключови моменти беше зад нея. И какво получаваме в замяна – отрицание и език на омразата.

Сложна е и ситуацията в Украйна, предвид на административната реформа и отминалите местни избори. Но ние няма да се откажем да подкрепяме многобройната българска общност там.

През лятото излезе и документалният филм „Българите в Косово“, който беше заснет по време на мое и на Македонския научен институт посещение в Гора, Жупа и Прищина. Филмът беше представен във Враца и се излъчи и по една от телевизиите с национално покритие.

След разговори с МОН беше увеличена бройката за прием в наши университети на студенти от традиционните български общности. Увеличи се размерът на стипендиите на студентите и докторантите. За първи път МВнР отделя финанси за българските организации в чужбина и за проекти на местните българи.

С удовлетворение мога да кажа, че българската държава най-после започва да влиза в ролята си на майка, а не на мащеха за нашите изстрадали братя.