Събития

Да си спомним за Георги Тишков

  24.11.2020 15:30             
Да си спомним за Георги Тишков

Уважаваният журналист Цветана Евгениева публикува интересен пост в социалните мрежи. С него дългогодишният кореспондент на БТА за Враца напомня за един уникален творец. Поводът е изложба, посветена на Георги Тишков.

„От 24 ноември до 4 декември в малката зала на ХГ „Иван Фунев“ при РИМ-Враца ще бъде подредена изложба на именития врачански скулптор Георги Тишков, посветена на неговата 75-годишнина /роден е на 15 декември 1945 г./

Това е повод да си спомним за един от уникалните творци на Враца, Георги Тишков, известен като Тишката. Сътвореното от него остава в съкровищницата на българската скулптура. То е плод на съжителството му с природата, с острите зъбери на скалите и вплетените в Балкана легенди.  Неговата фантазия и дух създадоха монументални творби, съизмерими с голямото изкуство. Както сам казва за тях, те са неговата втора природа.

Първата му самостоятелна изложба е в София през 1981 г., втората през 1996 г. Участва в национални и международни изложби, пленери и симпозиуми. Остава верен на любовта си към Враца и тази любов вгражда в много паметници – на Левски и на Кирил и Методий, в барелефите на врачански възрожденци, на паркови и монументални пластики като „Майка“, „Пегас“, „Икар“, „Дон Кихот“, „Метаморфоза“, „Орфей“ и „Тракийски мотив“, в които влага емоционалното си отношение към майката и семейството, борбата между доброто и злото, духа и материята. 

Сред най-известните му творби са барелеф на Стефан Караджа, поставен пред сградата на Българска народна банка в София, паметник на Кирил и Методий в Роман, фонтанът във Враца и паметникът на дядо Йоцо край мездренското село Очин дол, създаден през 2005 г. в екип с Моника Игаренска. В 5-метровия монумент, изработен от бял врачански камък, те превъплъщават вазовият герой Дядо Йоцо, вперил незрящ поглед към железницата, която очаква да мине по линията София-Мездра.

Произведения на ваятеля Георги Тишков са притежание на Националната художествена галерия и на галерии в цялата страна. Много от творбите му са в частни колекции в Холандия, Германия, Австрия, Белгия и Люксембург.

Умира на 6 април 2008 г. Удостоен е посмъртно със званието “Почетен гражданин” на Враца. 

Нека в тези мрачни дни на епидемия и изолация да си дадем глътка светлина като посетим тази красива изложба и отдадем почит на големия врачански скулптор Георги Тишков“, написа Цветана Евгениева.