България Здраве

Затвaрят държавата: Учениците минават онлайн, кръчмите и моловете - спират работа

  23.11.2020 17:52             
Затвaрят държавата: Учениците минават онлайн, кръчмите и моловете - спират работа

Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще внесе предложение за налагане на нови сериозни мерки, които включват реминаване онлайн на всички ученици, както и затваряне на кръчмите и моловете.Няма да има КПП-та, категоричен е здравният министър. Предвижда се новите мерки да влязат в сила от 27.11.2020г.  каза още Ангелов.

Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца - до март 2021 година,  преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяване на всякакъв вид спортни мероприятия. Забраняват се семинари и екскурзии, да останат затворени дискотеките и баровете, да се затворят ресторанти, увеселителни клубове и игрални зали. Преустановяване на работата на всички не хранителни магазини, ще бъдат забранени и екскурзиите. Забранени ще бъдат и всички частни тържества. С новите мерки се предлага и преустановяването на провеждане на вътрешни и външни екскурзии. Не се ограничава обществения транпосрт.

Ще могат да работят аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, обяви още здарвният министър.

Новите мерки ще бъдат разхлабени около Коледа,ако има резултат, каза още Ангелов.

Очакванията на здравните власти са за подобрение на обстановката в рамките на 2 седмици.

„ Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията им, каза още той. „Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е да се обединим отново в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим нашите сънародници.", каза Ангелов.

Не сме мислили за отлагане на изборите, напротив тече подготовка, но ще се опитаме  да осигурим максимална безопасност. Затягане на влизането в страната ни ще бъде обсъдено на Министерски съвет, след това ще бъде издадена заповед, каза още Ангелов.

Проблемът със зелените коридори не намери консенсус и ще бъде променен часа - само сутрин. PCR тестът не бил условие за прием в болница, предстой промяна на моя заповед, за да няма объркване и да не се налага да чакат лечение, каза още здравният министър.

 

Монитор