Бизнес България

Аврамова: През 2021 г. 400 млн.лв. повече за пътища

  23.11.2020 08:05             
Аврамова: През 2021 г. 400 млн.лв. повече за пътища

През 2021 г. министерството на регионалното развитие и благоустройството ще получи над 400 млн. лв. повече за изграждане на нови пътни отсечки, като 110 млн. лв. от тях са за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа, това съобщи министър Петя Аврамова в предаването „Офанзива“ на Канал 3. При ремонта се подменят мантинели, знаци, полага се хоризонтална маркировка. Само през тази година са възложени приблизително 1 744 км маркировка, 1 421 км мантинели и около 15 800 пътни знака. Всички пътища, които пускаме в движение след ремонт, са с подобрена безопасност и изцяло нова маркировка и мантинели.

Работи се усилено по АМ „Хемус“, която трябва да бъде завършена през 2024 г. Въпреки пандемията, строителният бранш и заетите в държавната администрация не са спирали работа. Работи се също по вертикалната връзка Видин – Ботевград, по АМ „Европа”. Работим не само за магистралите, в ремонт са 986 км републикански пътища.

Най-много средства в стълба „Зелена България“ на Националния план за възстановяване и устойчивост са за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, за еднофамилни жилищни сгради, за публични и промишлени сгради и за улично осветление. В подмяната на уличното осветление може да се включат видеонаблюдение и други средства, които общините преценят, каза още министър Аврамова.

При многофамилните сгради работата ще започне с тези, които са направили усилие и вече са сформирали сдружение на собствениците и техните документи чакат финансиране от Българска банка за развитие и Оперативна програма „Региони в растеж“. Те няма да бъдат автоматично пренесени. Ще има методика за приоритизиране, така че да се обърне внимание първо на тези, които имат най-много нужда от мерки за енергийна ефективност и в същото време ще се направи разпределение на ресурса по общини, според необходимостта, така че да не се получи концентрация на средства, обясни министърът. Няма да има съфинансиране от собствениците. Мерките за енергийна ефективност ще включват не само топлоизолация и подмяна на дограма, а също и монтаж на съоръжения за възобновяема енергия. Търсим ефекта на спестяване на средства на гражданите, които живеят в тези сгради, и в същото време икономическия ефект от повече работни места, повече работа в строителния бранш, обобщи министърът.