Свят

САЩ излизат от договора "Открито небе"

  22.11.2020 18:20             
САЩ излизат от договора \

От днес Съединените щати прекратяват участието си в договора "Открито небе". На 22 ноември изтича срокът на уведомлението на Вашингтон за излизането им от споразумението. Повод за стъпката според американската страна са "нееднократните нарушения от страна на Москва".

Руското министерство на външните работи обяви, че действията на Вашингтон не допринасят за сигурността нито на Европа, нито на самите САЩ.

От ведомството напомнят и при какви условия Русия е готова да остане част от договора. Първо, Москва ще поиска европейските съюзници на Вашингтон да гарантират, че няма да предават на американците данни от наблюдателните полети над територията на Русия.

И второ, руската страна ще настоява да продължи полетите над американските военни обекти в Европа.

През май президентът Доналд Тръмп обяви изтеглянето на страната си от споразумението с аргумента, че Русия многократно го е нарушавала. 

Договорът „Открито небе“ дава право на страните по него да извършват взаимни наблюдателни полети над териториите си. Получената информация се събира в обща база данни, до която имат достъп над 30 държави, включително България.За 24 часа Локо /Мз/ взе 2 победи срещу вечния съперник
Oбявиха на търг терени за поставяне на павилиони за търговска дейност в Мездра
Жени от Харманли станаха жертва на „ало“ измамници
WSJ: Стотици мъртви тела стоят в „мобилни морги“ в Ню Йорк от пролетта насам СНИМКИ
Вижте какво се случва, ако не се постави колата на ръчна спирачка ВИДЕО
Шеф на пловдивска болница: Хората са жестоко уплашени