Събития

Етнографска изложба подредиха за Деня на християнското семейство в читалището на Мездра

  20.11.2020 20:00             
Етнографска изложба подредиха за Деня на християнското семейство в читалището на Мездра

В навечерието на Деня на християнското семейство и младеж - 21 ноември, в градското читалище „Просвета” в Мездра беше открита Етнографска изложба под наслов „Дар от сърце“. Предпразничната инициативата е на секция „Етнография и фолклор“ към Краеведското дружество.

Експозицията включва близо 100 автентични образци на традиционния български народен бит от първата половина на миналия век - облекла, тъкани и бродерии, дарени на културно-просветното средище от Пенка Караиванова, потомка на един от най-старите мездренски родове.

Сред тях са ръчно изработени женски ризи с шевици, вълнени престилки, памучни бебешки дрехи и мъжки панталони, кенарени платна, сватбени кърпи за угуглица, ленен месал за хляб, пошивани възглавнички. Любопитство будят също множеството бродерии - фъкани бродерии върху сатен, рязани дантели, старинни покривки за маса и легло, мильо, карета. Експозицията допълват пердета, изплетени от рибарско тире, фини украси за декоративни възглавнички, гергеф за бродиране и др.

„Отдавна имах желание да даря тези неща, да се покажат, да ги видят повече хора, да се запазят за по-дълго време, сподели при откриването на изложбата г-жа Караиванова. Те са събирани години наред от свекърва ми Славка, от нейната майка… Това е нашето минало. Много се радвам, че сега попадат в добри ръце - да се съхранят за днешните и за следващите поколения.“

„Сърдечно благодаря на Пенка за стореното добро, за това, че с този жест на родолюбие и човечност дари цялата тази красота на читалището, каза от своя страна краеведът Милка Пухалска. А знаем, че читалището е изконно място за българина и още от неговото зараждане всичко в него е ставало чрез дарителство. Хората са дарявали, не за да ги запомнят, а за да остане доброто след тях. Пенка точно това иска - да остане тази красота някъде. А къде най-добре би се съхранила тя, освен в това уникално духовно място - читалището.“

С добри думи към дарителката се обърнаха също секретарят на НЧ „Просвета 1925“ Валентина Цекова и заместник-кметът на общината Нели Минева.

Етнографската изложба „Дар от сърце“ може да бъде разгледана всеки делничен ден във фоайето на мездренското читалище до края на годината.