Събития

В Зверино се хвалят с нов етнографски кът в читалището СНИМКИ

  21.11.2020 11:00             
В Зверино се хвалят с нов етнографски кът в читалището СНИМКИ

Във време на пандемия от коронавирус в мездренското село Зверино се обърнаха назад към корените. „Насочихме усилията си в извършване на текущ ремонт на приземния етаж със средства от бюджета на Народно читалище „Факел 1926“ и доброволен труд.  След ремонта създадохме експозиция с етнографски профил, която включва експонати от семейния бит, колекция от съдове и предмети на бита, характерната северняшка шевица, бродирана в ризи, престилки, карета, както и автентични носии от архива на читалището. Сътворени от ръцете на изкусния майстор или сръчната домакиня, в миналото българинът е постигал всичко с ръчен труд - храната за да стигне до трапезата, изработването на облеклото, пъстрите черги, дървените прибори! Всички са били обединени в рамките на семейството, рода, селищната общност“, съобщи в социалните мрежи Стилияна Стоянова, библиотекар в културното средище в мездренското село.

"Като представител на НЧ "Факел-1926" изказвам огромна благодарност към всички жители на село Зверино, които подариха експонати за етнографския кът в читалището.

За да съхраним, опазим и предадем за бъдещите поколения  нашата история, традиции, обичаи, бит и култура. За да я има България!", допълни Стилияна Стоянова.