Лайфстайл

Физическото наказание на дете води до тези отклонения

  21.11.2020 16:20             
Физическото наказание на дете води до тези отклонения

За съжаление, все още на много места по света физическото наказание е често срещан метод, използван за „възпитание“ на разглезени или непокорни деца. Поне 4 от 5 родители го правят, а 9 от 10 пъти това е жена - или майката, или детегледачката.

Някои от тях не се колебаят да напляскат хлапетата, а най-отчаяните използват каквото намерят подръка като колан или друг предмет.

Но въпреки че те смятат, че така вкарват децата си в правилния път и вярват, че действията им са безобидни, изследванията показват, че това не само че вреди на малчуганите, ами и не работи.

1. Не работи и влошава нещата

Вярно е, че децата могат да бъдат настойчиви и търпението на родителите има своите граници, но когато прибягнат до пляскане, те няма да постигнат нищо. Изследванията показват, че насилието не работи в дългосрочен план като начин за дисциплиниране на дете, защото те трябва да идентифицират причините, които стоят зад лошото им поведение. С други думи, децата трябва да разберат грешката си. Те се нуждаят от обяснение защо начинът, по който те се държат, не е правилен.

2. Това е пътят към това да се превърнеш в родител насилник на малтретирано дете

Изследванията показват, че по-голямата част от случаите на насилие над деца са започнали с пляскане. Като се има предвид, че физическите наказания не работят, родителите обикновено увеличават количеството сила, използвана следващия път, когато детето им не се държи правилно. Всеки път те очакват това да има постоянен дисциплинарен ефект, но това никога няма да се случи. В резултат на това те ескалират употребата на сила и в крайна сметка те започват да малтретират децата си по начин, който никога не са си представяли.

3. Насилието отглежда бъдещ агресор

Децата, които са били физически наказани през детството си, са по-склонни да използват насилие над собствените си деца и партньори. При тях дори има по-висок риск да станат нарушители на закона. И не е чудно, думите на родителите могат да убедят децата, но техният пример има много по-голямо влияние върху тях. Ако майка или татко използват шамар, за да разрешат конфликт, това ще се научи да прави и детето.

4. Децата могат да започнат да страдат от депресия

Ако партньорът ви удари, все още ли мислите, че ви обича? Едва ли и същото се случва с детето. Малките започват да се съмняват в любовта на майка си и баща си в момента, в който им прилагат физически наказания. Като се има предвид, че животът на хлапетата се върти около родителите му, те започват да се чувстват напълно необичани и могат да започнат да страдат от клинична депресия. Това се отразява на процеса на социализация на детето и в крайна сметка го осуетява.

5. Буквално разболява децата

Дори да е само чест свидетел на насилие, детето достига нива на стрес, които влошават имунната му система. Подлагането му на редовни физически наказания има много мощен ефект, защото дегенерира имунната система по такъв начин, че детето да стане по-податливо на заболявания. В случаите, когато хлапето страда от тежки здравословни състояния, това ги влошава.

Какво може да направите вместо това, когато...

Се изчерпа търпението ви

Преразгледайте очакванията си и се запитайте дали поведението на вашето дете е в съответствие с неговата възраст и стадий на развитие, като безкрайното „защо“ на 2-годишните. Това може да забави импулса ви за наказание и да ви помогне да разсъждавате върху случая с много по-доброжелателно отношение.

Неведнъж сте го молили да се държи добре, но то продължава да не се подчинява

Избягвайте да приемате, че детето знае каква е грешката му или какво искате да кажете, когато казвате „дръж се добре“. Бъдете точни за това какво не е наред и защо. Фразата „Не щипи брат си, че го боли“ ще свърши работа.

Детето ви е на път да загуби контрол

Когато децата са на път да излязат от контрол, реагирането по начин, който създава напрежение, обикновено влошава ситуацията. Останете спокойни, направете контакт с очи и понижете гласа си. Спокойствието притежава мощна способност да възстановява мира около вас.

Детето често избухва

Спокойно заведете детето си на тихо място и обяснете защо поведението му не е приемливо. След това му кажете, че може да продължи да си играе, след като се успокои, и изчакайте 2 минути. Ако спорът или крясъците започнат отново, започнете да отброявате още 2 минути.

По-голямото ви дете не иска да ви слуша

Позволете последиците от лошото му поведение, ако сте сигурни, че няма да му навредят. Така то ще се научи от грешките си. „Казах ли ти да не правиш това“ е забранено!

Източник: Мила.бг