Здраве Лайфстайл

Първи признаци на стомашна язва, които не бива да бъдат пренебрегнати

  23.11.2020 07:30             
Първи признаци на стомашна язва, които не бива да бъдат пренебрегнати

Язвата на стомаха е хронично заболяване, което е трудно за лечение и е придружено от болезнени периоди на обостряне.

В началните етапи може да протече без симптоми, маскирани като гастрит.

Лекарите предупреждават, че язвата на стомаха е опасна, може да се развие в злокачествено образувание. Ранната диагностика ви позволява бързо да започнете лечението, помага да се избегне операция и кървене. Като слушате тялото си, може самостоятелно да забележите първите симптоми и да се консултирате своевременно с гастроентеролог, преди да се появят сериозни усложнения.

Според статистиката до 10% от хората на средна възраст и по-възрастните са изправени пред това заболяване. Стомашната язва е патология, при която по стената на лигавицата се появяват язви с различни размери и форми. Те могат да кървят, да провокират болка и спазми, нарушавайки храносмилането. Много хора дори не са наясно с развитието на ерозивния процес, приписвайки симптомите на нередовно хранене, отравяне, лошо храносмилане след лека закуска.

Болестта протича с периоди на обостряне, което може да доведе до опасна перфорация на стомашната стена с масивно кървене. В пренебрегвано състояние язвата засяга съседните органи на коремната кухина, нарушава работата на панкреаса, хранопровода и горната част на червата. Познаването на първите симптоми ще ви позволи да подозирате проблема на ранен етап. Те са леки. Интензивността зависи от местоположението на язвата. Сред редките признаци, на които се препоръчва да се обърне внимание, са плаката на езика, повишено изпотяване на дланите, болка с натиск в горната част на корема.

Болка след хранене

Когато след ядене често се появява болка. Тя прилича на спазми, придружена са с подуване на корема или се отделя в хипохондриума. Това се дължи на отделянето на солна киселина, която помага за храносмилането, но попаднала върху язвата, причинявай болезнени усещания.

Пристъпи на гадене

Симптом на язва е усещането за бучка в стомаха, което продължава дълго време. Провокира се от химични реакции по време на храносмилането, образуването на въглероден диоксид по време на разграждането на солната киселина. Гаденето често се появява сутрин преди хранене, потиска апетита, понякога придружено от повръщане.

Лошо храносмилане
При обостряне на стомашна язва процесът на усвояване на храната се променя. В допълнение към болката в епигастриалната област, пристъпите на киселини, повишеното образуване на газове в червата са по-чести. Обърнете внимание на промените в изпражненията - болестта може да бъде придружена от запек, въпреки че поддържате нормална диета и активен начин на живот.

Драматична загуба на тегло

Неприятните усещания, киселини и болка водят до загуба на апетит. Човек несъзнателно намалява порцията, пропуска хранене. Освен това тялото усвоява по-зле хранителните вещества, така че отслабва. При хроничен ход и липса на лечение пациентът може да изпита опасна анорексия.

Провокиращи язва храни

Основната причина за образуването на ерозия на стомашната лигавица е недохранването. Някои храни съдържат вещества, които променят киселинността, което създава агресивна среда. За да не се сблъскате с язвата и нейните последици, изключете от диетата:

- Алкохолни напитки от всякакъв вид. Етанолът в стомаха действа като химически разтворител, уврежда лигавиците. Пийте алкохол с добро качество не повече от 1 път на месец, не забравяйте да закусите.

- Пържени храни. При пържене растителното масло образува опасни канцерогени, които отравят стомаха и повишават нивата на холестерола.

- Трансмазнини. Опасни съединения се намират в много удобни храни, сладкиши и колбаси. Изхвърлете ги в полза на задушени и варени храни, изключете пушени меса, закуски и бързо хранене.

- Напитки с оцветители и захар. Соковете от магазина съдържат оцветители, сладки сиропи, консерванти. Това стимулира производството на стомашен сок, който разяжда стените на стомаха.

- Люти подправки и сосове. Те подобряват вкуса на ястието, но при често използване нарушават окислителните процеси, дразнят лигавицата. Спазвайте умереност, не се увличайте с екзотичните рецепти.

- Кафе. В големи количества ароматната напитка провокира киселини, активно отделяне на солна киселина. Ограничете консумацията до 1-2 чаши на ден.

- Хранителни киселини. Естествената среда на храносмилателната система е алкална, поради което оцетът или лимонът променят състава си, разрушавайки защитата на лигавиците.

- Брашно и тестени изделия. Такава храна е трудно смилаема, може да провокира гниене, подуване на корема.

Правилното хранене е ключът към здравата храносмилателна система. За профилактика на стомашни язви се откажете от полуфабрикати, храни от веригите за бързо хранене и пържени продукти. Не пушете, стриктно спазвайте дозировката на болкоуспокояващите.

Източник: Мила.бг