За да се поддържа стабилно ниво на кръвната захар, да се избягват скоковете и да не се натрупват излишни килограми при диабет, експертите препоръчват да се спазват няколко правила - включително да се яде достатъчно протеин и висококачествени мазнини, да се проследява количеството въглехидрати.
Диетата играе ключова роля за поддържането на тялото с диабет, казват лекарите.
„Изборът на правилната диета, заедно с физическата активност, ефективно помага на диабетиците да контролират нивата на кръвната си захар, както и да избягват натрупването на излишни килограми или рязко отслабване. Освен това подобрява липидния профил, понижава кръвното налягане, намалява нуждата от лекарства и намалява риска от заболявания, свързани с диабета “, - пише порталът Times Now.
Експертите са посочили четири правила, спазването на които ви позволява да избегнете скокове на захарта и наддаване на тегло при диабет.
Проследете приема на въглехидрати. Контролирането на приема на въглехидрати е много важно за управление на нивата на кръвната захар, подчертават лекарите. Въглехидратите са важни, тъй като осигуряват енергия и дълготрайна ситост. Но ако въглехидратните храни трябва да присъстват в менюто, те също трябва да включват фибри, протеини - например, това могат да бъдат бобови растения, някои плодове, зеленчуци, нискомаслено мляко.
„При диабет не се препоръчва прием на прости въглехидрати под формата на захари, бонбони, сладкиши, съдържащи захар и безалкохолни напитки, плодови сокове, царевичен сироп“, подчертават диетолозите.
Яжте протеини. Храните с високо съдържание на протеини могат да помогнат за задоволяване на глада, без да влияят значително на кръвната захар. В допълнение, адекватно високо протеиновата диета поддържа чиста мускулна маса. Богатите на протеини храни не само инхибират скоковете на глюкозата, но и помагат да се предотврати задълбочаването на диабета.
Изберете добрите мазнини. Диетите при диабет не трябва да съдържат храни, богати на наситени мазнини и транс-мазнини, за да се предотвратят сърдечни заболявания, което е често срещано сред хората с диабет. Предпочитание трябва да се дава на ненаситени мазнини - моно- и полиненаситени мастни киселини.
"Яденето на храни, богати на омега-3 мастни киселини - ленено семе, сьомга, риба тон, сардини скумрия, може да действа като кардиопротективно средство за диабетици", казват експертите
Не пропускайте храненията. Всяко преминаване може да понижи нивата на кръвната захар и след прием на лекарства или инсулин да доведе до опасно състояние на хипогликемия. Освен това допринася за наддаване на тегло или затруднява отслабването, тъй като забавя метаболизма.
Източник: zdrave.to