Събития

Д-р Цветан Ценков: „Видин е благословен град, със славна история и богата култура“

  27.10.2020 08:32             
Д-р Цветан Ценков: „Видин е благословен град, със славна история и богата култура“

На Димитровден Видин отбеляза духовния си празник, който по традиция започна с тържествена Света литургия в храма „Св. вмчк Димитър Солунски Чудотворец“. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, много хора дойдоха, за да се помолят на светеца закрилник. За празничния ден Видин получи ценен подарък от дарители – голяма икона на свети Димитър, пред която миряните се поклониха.

След службата Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил освети пред храма знамената на видински училища и на патриотичния клуб „Бдинци“. Начело с Градския духов оркестър потегли литийно шествие към централния площад „Бдинци“, където се състоя празничната церемония.

„Благодаря Ви, че днес сте тук, за да отбележим заедно хубавия празник и да покажем своята почит към нашия духовен закрилник – свети Димитър Солунски, чието име носи величественият катедрален храм на града ни. Този ден ни изпълва с усещането, че принадлежим към една общност и се гордеем, че сме граждани на Видин“ – с тези думи кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков се обърна към хората. Той каза, че днес Община Видин концентрира всичките си усилия, за да подобри живота на населението. И независимо от ситуацията заради COVID – 19 работата продължава както по отношение подобряване на жизнената среда, на подготовката и реализирането на проекти по европейски програми, на търсенето на инвестиции, така и в областта на образованието, спорта, в създаването на нови културни и туристически продукти. „За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да преобразяваме своя град – с много обич и вяра“ – завърши словото си д-р Ценков и честити Димитровден.

С приветствие към жителите на Видин се обърна и митрополит Даниил.

По повод празника концерт изнесе фолклорният ансамбъл „Цвят“ при едноименното видинско читалище.

След церемонията се състоя тържествено заседание на Общинския съвет, ръководено от неговия председател Генади Велков, на което присъства и цялото общинско ръководство. Гости в празничния ден бяха народните представители Владимир Тошев и Росен Живков, областният управител на Видин Момчил Станков и заместник областните управители Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, председателят на Окръжния съвет на Долж, Румъния Козмин Василе и  дългогодишният председател на Окръжния съвет на Долж Йон Приотяса, кметът на Община Калафат Дору Митулецу и кметът на Община Четате Марин Дуцъ, кметове на общини от областите Видин и Монтана, районният мюфтия Неджати Али, представители на държавни и културни институции и др.

Председателят на комисията по символика в Общинския съвет Веселка Асенова съобщи поздравителните адреси, получени по случай Деня на Видин. Поздравления са изпратени от президента на Република България Румен Радев, от народните представители Филип Попов и д-р Цветан Топчиев, от областния управител Момчил Станков, от почетния гражданин на Видин проф. д-р Радослав Гайдарски, от кмета на Община Монтана Златко Живков, от кметове на общини в Област Видин и много други.

По време на тържественото заседание бяха връчени четири отличия „Почетен гражданин на град Видин и общината“ от кмета д-р Цветан Ценков и председателя на ОбС Генади Велков. С високото почетно звание бяха удостоени: посмъртно - митрополит Кирил Видински, Ивайло Йотов – бизнесмен, инвестирал в развитието на лозарството и винопроизводството в Община Видин, д-р Тодор Вълов - лекар, специалист УНГ, доказал се професионалист и Нинко Заяков – етнограф, радетел и изследовател на местния фолклор, народно творчество и традиции.

В края на заседанието екип на предаването „БГ маршрути“ на националната телевизия „България 24“ изненада кмета на Община Видин, като му връчи специална награда за успешното управление през първата година от мандата му.