Събития

Ученици от ПГТР-Враца бяха на практика в Римини СНИМКИ

  26.10.2020 15:38             
Ученици от ПГТР-Враца бяха на практика в Римини СНИМКИ

Двадесет ученици от Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца проведоха двуседмична практика в реална работна среда 150 хилядния курортен град Римини, Италия – перлата на Адриатика. Учениците повишиха своите професионални компетенции като готвачи в приготвянето на традиционна италианска кухня – спагети, паста, талиатели, лазаня, пица, ястия от риба и морски дарове и др. Барманите приготвяха италиански коктейли и  сервираха прочутите италиански вина.

Заедно с израстването и усъвършенстването в професионален план, участниците успяха да приложат и усъвършенстват знанията си по английски  език, както и да научат много нови неща за културата и традициите на Италия.

В свободното си време, учениците имаха възможност да посетят историческия център н града, музеите, както и да се забавляват в местния увеселителен парк Италия в миниатюри. През почивните дни бе организирано посещение  на най-старата държава в Европа – Република Сан Марино.
Осем учителя повишиха своята квалификация чрез професионални визити и лекции, свързани с подобряване на дигиталните им и професионални  умения, усвояване на образователни стратегии и др. Те обмениха опит чрез професионални визити в най-големите професионални училища в региона – професионално училище по туризъм ITT Marco Polo Rimini,  професионално училище по гастрономия и хотелска индустрия  IPSSEOA "S. Savioli",  IPSEOA Sigismondo Pandolfo Malatesta, професионално училище по икономика "R. Valturio" и др.
Врачанските ученици и учители имаха възможност да си направят много снимки и видео клипове, да се изкъпят в Адриатическо море, както и да опитат специфични местни ястия и напитки. Всички са единодушни, че тази двуседмична практика е най-вълнуващото преживяване, което са имали до момента. Практиката на учениците и обучението на учителите е по проект „Компетенции, развитие, перспектива“ на програма “Еразъм +”.