Отборът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ получи ключа на Видин

  23.10.2020 16:15             
Отборът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ получи ключа на Видин

Възпитаниците на училището по изкуствата най-силно впечатлиха журито с представянето си на състезанието „Аз познавам Видин“, което се проведе по повод Духовния празник на нашия град. Тази година участваха отбори от шест видински училища - СУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „П. Р. Славейков“, СУ „Цар Симеон Велики“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Любен Каравелов“ и ППМГ „Екзарх Антим I“, а темата бе „Фолклорът – извор на красота и вдъхновение“. Учениците представиха презентации и филми, изпълняваха фолклорна музика и песни, танцуваха народни танци, пресъздадоха традиционни за Видинския край обичаи, показаха автентични носии.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова бяха сред зрителите, които с интерес наблюдаваха финалното представяне на отборите на сцената на площад „Бдинци“. „Инициативата за провеждане на състезанието е похвална. Това е начинът да представим нашето културно-историческо наследство и традиции и да създадем интерес към тях у най-малките наши съграждани, които да ги съхранят и занапред“, каза д-р Ценков. Той поздрави и преподавателите, подготвили отборите, и им поднесе подаръци от Общината.

„Присъствахме на един урок по краезнание“, отбеляза председателят на журито Десислава Божидарова (вр.и.д. директор на Регионален исторически музей – Видин). Тя сподели, че това е направило определянето на победител изключително трудно, но все пак най-добре с поставената задача са се справили възпитаниците на СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

По традиция победителят в състезанието съхранява Ключа на Видин в продължение на една година. Д-р Ценков връчи символа на града на ръководителката на победилия отбор – преподавателката по музика Живка Сливенова. Той покани учениците да гостуват в неговия кабинет и да се запознаят с работата на кмета.