Събития

Борислава Борисова връчи златните медали на първенците в XVII-то Димитровденско математическо състезание

  22.10.2020 15:10             
Борислава Борисова връчи златните медали на първенците в XVII-то Димитровденско математическо състезание

Церемонията по награждаването се проведе на сцената на пл. „Бдинци“. Общо 298 са участниците в тазгодишното състезание от общините Видин и Белоградчик, съобщи Камелия Иванова – председател на видинската секция на Съюза на математиците в България. В проявата се включват ученици от трети до дванадесети клас, като най-голям е броят на възпитаниците на ППМГ „Екзарх Антим I“.
Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова 
приветства присъстващите от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име. Тя се обърна към участниците: „Продължавайте със същия ентусиазъм и любов да откривате света на най-точната наука – математиката и да ни радвате и занапред с Вашите успехи. Това състезание е още едно доказателство, че в нашия град растат умни и талантливи деца, с които се гордеем“. Борисова благодари на организаторите на състезанието - видинската секция на математиците, Регионалното управление на образованието (РУО) и директорите на училища. Тя увери, че Общината ще подкрепя и занапред тази традиционна проява, която е част от програмата за Духовния празник на град Видин.
Приветствия поднесоха също Веселка Асенова, началник на РУО и Георги Иванчев – почетен гражданин на Видин и дългогодишен директор на Природо-математическата гимназия.
Златните медали (10) на класиралите се на първо място бяха връчени от Борислава Борисова, сребърните (10) – от Веселка Асенова, началник на РУО, бронзовите (12) – от Цветомира Илиева, заместник-кмет на Община Видин по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие.
Постигналите най-висок резултат 10 ученици получават и специалната парична награда на кмета на Община Видин. Двама ученици бяха отличени от видинската секция на СМБ за постигнат максимален резултат от 40 точки  – Николай Николаев от ППМГ „Екзарх Антим I“ и Александър Лозанов от СУ „Цар Симеон Велики“. Раздадени бяха и 77 грамоти за отлично представяне.