Събития

В Монтана заработи център на БЧК за обгрижване на възрастни и болни

  21.10.2020 15:00             
В Монтана заработи център на БЧК за обгрижване на възрастни и болни

100 възрастни и болни жители на Монтана вече имат място, където ще бъдат обгрижвани социално и медицински. Това стана по проект на БЧК "Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания", който се осъществява съвместно с министерство на здравеопазването,  министерство на труда и социалната политика и Норвежката асоциация на местните и регионални власти и с подкрепата на Европейския съюз.

Звеното за домашни грижи се намира в центъра на Монтана в обновена общинска къща. Там работят 10 души, които ще се грижат за 100 болни, възрастни и самотни баби и дядовци.

Такива центрове са открити и в Белоградчик и Видин, а във Враца той работи от няколко години.През следващата година към дейността на Центровете „Домашни грижи" ще бъдат добавени и услугите телеасистенция и телекеър, което ще даде възможност да бъдат обхванати и самотни и уязвими хора от малки и отдалечени населени места на територията на трите области – Враца, Видин и Монтана.

„Центровете са преход към по-добри грижи за възрастните и хронично болни хора. Започнахме преди 9 години. Това е предварителен модел, който ако се окаже добър ще бъде развиван.", каза генералният директор на БЧК професор Красимир Гигов.

Той заедно с кмета Живков, д-р Надежда Тодоровска и зам.губернатора Десислава Димитрова дадоха символичен старт на работата на центъра с прерязване на лента.