Спорт

Любомир Ганев гостува във Видин за Деня на волейбола

  21.10.2020 08:10             
Любомир Ганев гостува във Видин за Деня на волейбола

Любомир Ганев гостува във Видин за Деня на волейбола, а събитието бе част от програмата за отбелязване на Духовния празник на Видин – Димитровден. То започна с демонстрационен мач в Спортна зала „Фестивална“ между отборите на „Бдин-Вида“ – Видин и „Спартак“ – Плевен (прекадетки). Сред зрителите, които наблюдаваха срещата, бяха заместник-кметът на Община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, президентът на Българската федерация по волейбол (БФВ) Любомир Ганев, председателят на комисията за детско-юношески волейбол към БФВ Евгени Иванов, регионалният отговорник на регион „Хемус“ Христо Илиев и Мария Георгиева, младши експерт в Министерството на младежта и спорта, отговаряща за областите Видин, Враца и Монтана.

Срещата завърши в полза на видинските волейболистки, които победиха връстничките си от Плевен с категоричния резултат три на нула гейма. След мача Борислава Борисова поздрави и двата отбора за хубавата игра. „Пожелавам Ви и занапред спортен дух, желание за победа и бъдете все така борбени и в живота“, каза тя.

Представителите на волейболната федерация също поздравиха младите волейболистки и техните треньори. От БФВ подариха на отборите по шест волейболни топки.

След демонстрационния мач кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков се срещна с представителите на Федерацията, на Министерството на младежта и спорта и на волейболния клуб. Той отбеляза, че Видин се гордее с волейбола – спорт с традиции в нашия град, който продължава да постига успехи. Д-р Ценков обясни, че Общината предоставя на спортните клубове необходимата материална база и поема разходите за консумативи, но няма как да издържа клубовете, които по смисъла на закона са самостоятелни юридически лица с нестопанска цел. Кметът допълни, че Общината може да помага на спортните клубове в намирането на спонсори. „Масовият спорт е много важен за здравето на децата. Ролята на институциите, на клубовете, на федерациите и на обществото е да се погрижим да растат по-здрави поколения – това е крайната цел“, подчерта д-р Ценков. И отбеляза, че Видин вече разполага с две нови спортни зали, изградени по проект и сега задачата е тези съоръжения да бъдат изпълнени със спортуващи деца.

Президентът на БФВ Любомир Ганев благодари на д-р Ценков за гостоприемството и за това, което общинското ръководство прави за развитието на волейбола във Видин. „Както кметът каза правилно, Общината трябва да се грижи за масовия спорт, да има условия, а вече благодарение на тези условия местните клубове да се доразвиват, да израстват“, заяви Ганев.

Председателят на комисията за детско-юношески волейбол към БФВ Евгени Иванов даде много висока оценка на новоизградените спортни съоръжения в СУ „Цар Симеон Велики“ и ППМГ „Екзарх Антим I“. „Това е добра предпоставка Видин да бъде домакин на финали при някоя от по-ниските възрасти, защото имате условия“, посочи Иванов.

Треньорът на „Бдин-Вида“ – Видин Снежана Гечева благодари за осигурените добри условия и подкрепата от страна на Общината.

„Стремим се там, където общините правят много за клубовете, да отидем и да изкажем нашата благодарност като Федерация. Ние наистина ценим хората, които помагат на волейбола“, подчерта Любомир Ганев. В израз на това той връчи на кмета благодарствено писмо и плакет. От своя страна д-р Ценков също подари на президента на БФВ почетен плакет на Общината. И го увери, че в лицето на Община Видин волейболната федерация има партньор, готов да съдейства за осъществяването на всички добри идеи.