Бизнес България

COVID кризата удари паяците и скобите в София с 620 хил. лв.

  18.10.2020 16:39             
COVID кризата удари паяците и скобите в София с 620 хил. лв.

Софиянци са платили да освободят колата си от скоба или наказателен паркинг 622 хил. лв. по-малко за първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2019 г. Скобите и паяците се оказаха също губещи от коронакризата, показва втората актуализацията на бюджета на София, внесена в Общинския съвет за обсъждане.

Загубите идват от неработещите зони за платено паркиране по време на извънредното положение у нас. Синя и зелена зона останаха освободени от такса месец и 22 дни. За първата половина на годината се наблюдава драстичен спад от 43,25% от продажба на талони за почасово паркиране и пускане на смс-и. В това перо загубите достигат 2,2 млн. лв.

Транспортът в столицата се оказва най-засегнат от коронакризата.

Реализираните приходи към 30 юни от продажба на превозни документи за градския транспорт са намалели спрямо същия период на 2019 г., с 13 641 063 лв. Метрото също губи над 6 млн. лв. от продажба на превозни документи за първите шест месеца на годината. Общо пътуванията са намалели с 53 832 788 броя.

Именно заради тези цифри във втората актуализация на финансовата рамка на града се предлага към транпосрта да бъдат насочени 4 млн. лв. допълнително.

Общината започва да харчи и парите, отпуснати от правителството за строителство на детски градини и ясли. В капиталовата програма за тази година се залага строителството на три нови сгради на детски градини в районите "Люлин", "Витоша" и "Възраждане". С парите от държавата общината ще продължи и работата по 8 други детски градини, чието изпълнение бе поставено под въпрос.

1,2 млн. лв. ще бъдат вложени в улично осветление и маркировка.

 

Монитор