Здраве Свят

Covid-19 стимулира доносничеството в Германия

  18.10.2020 16:20             
Covid-19 стимулира доносничеството в Германия

"Този доноснически портал определено е противозаконен и начаса трябва да се изтрие", пише в своя профил във Фейсбук заместник-председателят на Бундестага Волфганг Кубики от либералната Свободна демократическа партия.

Несъгласие с формуляра изразява и експертът на Зелените по дигиталните въпроси Дитер Янечек: "Админстрацията не бива да публикува формуляри, с които окуражава гражданите да доносничат срещу други граждани. Това внася разкол в обществото." Янечек направи това изявление през булевардния вестник "Билд", който публикува статия за портала и предизвиканите от него реакции.
Тъкмо от тази статия германците научиха за онлайн-формуляра, публикуван в мрежата от общинските власти в Есен. Заглавието му гласи: "Докладвайте за нарушения срещу Разпоредбата за защита срещу коронавируса ("Разпоредба за защита срещу нови заразявания с коронавируса SARS-CoV-2"). Във формуляра трябва да се нанесат мястото, датата и часът на нарушението, например - неспазване на задължението да се носи маска на определените места или пък организирането на неразрешени събирания на много хора. Гражданите могат да качват и фотографии, илюстриращи нарушенията. Попълващите формуляра могат да разкрият личните си данни, но могат да останат и анонимни.
Либералният политик и заместник-председател на парламента Волфганг Кубики гневно пише, че това е като в Китай. Той добавя, че в паметта му се пробуждат спомени от най-страшни времена, когато чете за официалните призиви към гражданите да доносничат и да публикуват дори снимки. Според Кубики, по този начин в обществото се насаждат страх и недоверие. "Остава само "кварталният отговорник" да получава и процент от наложениете глоби", иронично пише Кубики, препращайки към доносническата практика в бившата ГДР.
Общинските власти в Есен обаче упорито защитават формуляра си. Според тях, той помага за "канализирането на информацията, която иначе постъпва в Службата по обществения ред по телефона или по електронната поща". В социалната мрежа Туитър общинарите пишат още: "Нито за миг не сме правили реклама на формуляра, не сме и призовавали гражданите да докладват за нарушения". Кристиян Кромберг, който завежда Службата по обществения ред в Есен, е казал пред телевизионния канал RTL, че общинските власти по никакъв начин не желаят да насърчават доносничеството. "Но когато гражданинът има необходимост да сигнализира пред община Есен за съответно нарушаване на обществения ред, ние сме длъжни да осигурим необходимата структура и правна сигурност."