Свят

Разкриха името на чеченеца, който закла френския учител

  17.10.2020 16:19             
Разкриха името на чеченеца, който закла френския учител

Абдулах А. е името на 18-годишния чеченец, роден в Москва, който обезглави френски учител в градче северозападно от Париж, след което бе застрелян от полицията.

Обяви го в. „Le Figaro” преди официалното изявление на представител на властите в 15 ч. местно време днес следобед.
Той не е попадал в полезрението на службите и правоохранителните органи за ислямска радикализация, но е бил част от местна банда, в която е имало и наблюдаван от службите индивид. Във Франция властите нямат точна бройка на чеченците в страната, за които се счита че са между 30 000 и 40 000, тъй като те се водят граждани с руски произход.
Двама братя чеченци организираха бомбения атентат по време на бостънския маратон през 2013 г., при който загинаха трима души, а над 260 бяха ранени, припомниха френските медии.
Закланият учител е 259-та жертва на вълната от атентати на джихадисти във Франция от 2015 г. насам, съобщи АФП. Тя започна с кървавото нападение през януари 2015 г. срещу редакцията на списанието „Шарли Ебдо“ заради публикувани карикатури на Мохамед.
Много от тях бяха с хладно оръжие, както в полицейската префектура в Париж през октомври миналата година или в Роман сюр Изер през април.
Екзекуцията на 47-годишния учител е особено зловеща, защото причината е урок за свободата на словото и свободомислието в 4-ти клас, в който преподавателят показал карикатура на Мохамед и приканил учениците да разгърнат свои тези и антитези. Оказа се, че за това срещу него били отправени оплаквания от родители на ученичка, която дори не била в този клас. Освен това в клас останали само децата, които изявили желание да присъстват на подобна лекция.
Урокът, оказал се фатален за преподавателя, е изнесен на 5 октомври, в понеделник, а темата е свободата на словото. В часа учителят показва карикатури на Мохамед, за което на 8 октомври срещу него в асоциацията на родителите е подадено оплакване от бащата на едно момиче.
Започва разследване, на 12 октомври преподавателят е привикан и полицаите му показват оплакването срещу него. Той е потресен, още повече, че става дума за родител на момиче от друг клас. Разказва за темата на урока, за разсъжденията – теза и антитеза, които предложил да разгърнат учениците.
Учителят решава да подаде също жалба – не за заплахи или насилие срещу него, а за „клевета“ и за „клеветнически донос“. 4 дни по-късно той е открит заклан.

 

Монитор