България Здраве

Пулмолог: Ръстът на заболелите се дължи на старта на учебната година

  17.10.2020 16:37             
Пулмолог: Ръстът на заболелите се дължи на старта на учебната година

За последната седмица ръстът в България е между 96 и 100%, а в двуседмичен план - 150%. При нас той се свързва с това, че различните мрежи се свързаха с една супермрежа - обучителната система. Това обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Училището е свързало различните групи.

"В училищата децата не боледуват толкова много, но имаме разпространение. Това е мястото, в което инфекцията може да се разпространи до другите социални системи.", обясни д-р Александър Симидчиев. По думите му имайки предвид ръста на заболяемостта, трябва или да се въведат допълнителни мерки, които да се спазват, или да се наложи спазването на тези мерки, които вече същестуват. Според него новите мерки трябва да бъдат насочени към рисковите групи, за да не се повлияе икономиката. Пулмологът смята, че трябва да бъде направена кампания защо трябва да се носят маски и да се спазва дистанция.

"Трябва да се наложи по-активно физическото дистанциране и носенето на предпазни средства, защото това може да намали до 30% честотата на заразяване, за да може да предотовратим вълната, която предстои за здравната ни система.", каза той. Специалистът обясни, че загуба на вкус, запушване на носа са симпотоми на коронавирус, а болките в мускулите - на настинка. Той обясни, че в момента е по-вероятно да имаме коронавирус, защото грипът все още не е толкова разпространен.

 

Монитор